Arınç: Referandumda halkta en müspet etkiyi Menderes'in sözü bıraktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 21:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 12 Eylül 2010'nda anayasa değişikliğinin yüzde 58 kabul edilmesinde Aydın Menderes'in ?Bu referandumda, bu anayasa değişikliğine kullanılan her 'evet' oyu rahmetli babam Adnan Menderes için okunacak bir Fatiha'dır.? sözünü hatırlatarak, o gün ki mücadelede halk üzerinde en müspet etki bu sözün bıraktığını söyledi.

Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından organize edilen ?Aydın Menderes'i Anma' programına katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Aydın Menderes ile ilgili hatıralarını anlattı.

ilk hatırasının kendisini sükutu hayale uğrattığını belirten Arınç, acı hatırasını duygu dolu sözlerle anlattı. Sözlerine, ?Onun müsebbiplerinden de her fırsatta, her yerde hesap sormak istiyorum.? diyerek başlayan Arınç, Meclis toplanınca ilk yapılan şeyin and içmek olduğunu, daha sonrada Meclis başkanı seçiminin olduğunu hatırlatarak, Erbakan'ın Meclis başkanı adayını ve başkan seçimini şöyle anlattı: ?Rahmetli Erbakan Hoca dedi ki; 'Bu Meclis'te bir teamül var. Hangi partinin daha çok milletvekili varsa teamül gereğince o partinin milletvekillerinden birisi Meclis başkanı olur. Bizim adayımız ittifakla Aydın Menderes, dedi.' Muhteşem bir sevinç yaşadık. 158 milletvekili hepimiz evet bu isim çok layık bir isim. Hem böylece DP'nin, hem böylece darbelerin ihtilalların bir şekilde Aydın Menderes eliyle hesap sorulması anlamına gelecekti. Çok acı bir tablodur. Maalesef kendilerinden yüzde yüz oy beklediğimiz Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi rahmetli Menderes'in oğluna oy vermediler. Çünkü o zaman hükümet pazarlıkları da yapılıyordu bir taraftan. Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi hükümet kurdular ve kendi içlerinden birisini Meclis başkanlığına seçmede ittifak kurmuşlar.?

Kendilerinin tüm oylarını vermelerine rağmen Aydın Menderes'in başkan seçilemediğini aktaran Arınç, Mustafa Kalemli'nin Meclis başkanı olduğunu söyledi.

"İNŞALLAH NAZAR DEĞMEZ, BAŞINA BİR ŞEY GELEMEZ"

Hükümet programını Menderes'in okuduğunu kaydeden Arınç, Menderes'in programı çok güzel okuduğunu, şimdiye kadar öyle bir program okumanın görülmediğini, hatta bazı partili arkadaşların 'inşallah nazar değmez, başına bir iş gelmez' dediklerini hatırladığını belitti. Bu sözlerin ardından kaderi itham etmek durumunda olmadıklarını bildiren Arınç, ?Hepimiz kadere inanıyoruz. Ama nefsimize uyarak keşkelerimiz de var. Keşke ile başlayan çok cümle kurabiliriz.? diye konuştu.

Seçimlerin ardından yeni seçilen milletvekillerini birbirleriyle tanıştırmak için Antalya'da ya da Alanya'da bir otelde kamp kurmaya yola çıktıklarını ifade eden Arınç, O gün 15 Mart'ta 3 ? 4 arkadaş şeklinde birer arabayla yola çıktıklarını, İkbal Tesisleri'nde kahvaltı yaparken Aydın Menderes ile karşılaştıklarını kaydederek, önce Menderes'in daha sonra da kendilerinin yola çıktığını ve acı tabloyla karşılaştıklarını anlattı. Yol kenarında bir arabanın takla attığını gördüklerini dile getiren Arınç, aracın Menderes'in aracı olduğunu öğrendikten sonra hastaneye koştuklarını belirtti.

?AYDIN MENDERES'İ MECLİS BAŞKANI SEÇMEYENLERE HAKKIMI HELAL ETMEDİM, ETMEYE DE NİYETİM YOK?

Hastane salonunda bir sedye üzerinde kendisini yatarken gördüklerini anımsatan Arınç, dönemin İçişleri Bakanı Ülkü Güney'in alınması için helikopter gönderdiğini kendilerinin de stadyuma kadar nezaret ettiğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: ?Ondan sonra keşkeler çoktur. Kaderi itham etmek için demiyorum ben ama şundan eminim ben eğer Meclis başkanı seçilmiş olsaydı, bir siyasi parti toplantısına katılmayacaktı, Antalya'ya da gidemeyecekti. Antalya'ya gitmeseydi böyle bir kazada olmayacaktı diyebilirsiniz, bu benim gibi aciz varlığın keşkesi. Ama kader başka bir yerde çıkacaktı mutlaka karşısına, ondan kaçmak mümkün olmadığına göre. Ama ona oy vermeyerek Meclis başkanı seçtirmeyenlere ben şu ana kadar hakkımı helal etmedim, bundan sonra da etmeye niyetim yok.?

"AYDIN MENDERES'İN O SÖZÜNÜN BİNLERCE KIYMETİ VAR"

Aydın Menderes ile ilgili diğer bir konuya değinen Başbakan Yardımcısı Arınç, 12 Eylül referandumundan önce Menderes'in bir sözünü hatırlattı. Yüzde 58 evet ile o referandumun kabul edilmesinde merhum Aydın Menderes'in bir sözünün binlerce kıymetinin olduğuna dikkat çeken Arınç'ın o sözü hatırlatması hem kendisini hem de salondakilere duygulu anlar yaşattı.

Menderes'in ?Bu referandumda, bu anayasa değişikliğine kullanılan her evet oyu rahmetli babam Adnan Menderes için okunacak bir Fatiha'dır.? sözüne milletin sahip çıktığını vurgulayan Arınç, ?Bilin ki o gün ki mücadelemizde halk üzerinde en müspet etki bırakan söz, merhum Menderes'in işte bu sözüdür.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber