Maliye iki evi olanların peşinde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2005 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, geçen yıl elde ettiği kira gelirinde 1,8 milyar TL vergi istisna haddini aştığı halde mükellef olmayan veya beyanını az gösteren ev sahiplerini incelemeye aldı.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, geçen yıl elde ettiği kira gelirinde bin 800 yeni liralık (1,8 milyar TL) vergi istisna haddini aştığı halde mükellef olmayan veya beyanını az gösteren ev sahiplerini incelemeye aldı.

Başkanlık, il defterdarlıklarına gönderdiği bir tebliğle, 2002'de birden fazla taşınmazı kirada olanların 2003, 2004 ve 2005 yılı beyanlarının araştırılıp sonuçların Aralık 2005'e kadar Ankara'ya bildirilmesini talep etti. Kira geliri zenginlerin ?başkenti' İstanbul'da ise konut sayısı çok olduğundan defterdarlık 3 ve üzerinde konutu bulunanları araştırıyor. Defterdarlık, 5 ve üzerinde konutu olan 103 bin, 4 konutlu 77 bin ve 3 konutlu 130 bin kişi tespit ederek bir liste oluşturdu. Listeler, incelenmek üzere vergi dairelerine bildirildi. Defterdarlığın tespitine göre İstanbul'da 300 bin kişi, yılda 3,5 katrilyon lira kira geliri elde ediyor. Kiradan tahsil edilecek gayrimenkul sermaye iradı vergisi, sadece İstanbul'da 1 katrilyon lira olarak hesaplanıyor.

İlçe belediyelerine verilen Emlak Vergisi beyannamesi kayıtlarını inceleyen İstanbul Defterdarlığı, 3 ve üzerinde konutu bulunanların kira gelirlerini tek tek araştırmaya başladı. Vergi iadesi zarflarındaki kira sözleşmeleri, hiç beyan vermeyen veya gelirini düşük gösterenlerin tespitinde maliyecilere yol gösteriyor. Ev sahiplerini ihbar eden kiracılar da incelemeyi yürüten maliyecilerin işini kolaylaştırıyor. Maliyeciler, kiracılardan yeni ihbarlar bekliyor. 32 ilçe belediyesi Emlak Vergisi kayıtlarından hareketle, 5 ve üzeri evi olanları 2003'te incelemeye alan defterdarlık, kira vergisi gelirlerinde büyük oranda artış sağladı. Bu yıl ise 3 ve 4 evi olanlar da inceleme kapsamına alındı. 2002'de kira vergisi ödeyen mükellef sayısı 99 bin ve tahakkuk eden vergi 168 trilyon lira iken 2003'te inceleme sonrası beyanname verenlerin sayısı 105 bine, tahakkuk eden vergi de 238 trilyon liraya yükseldi. Geçen yıl sayıları 137 bine yükselen ev sahiplerine 308 trilyon lira vergi tahakkuk ettirildi. Bu yıl beyanname veren ev sahibi sayısı 167 bine, ödeyecekleri vergi rakamı da 402 trilyona ulaştı. Ancak mahsuplaşma sonrası bu yıl tahsil edilecek vergi 159 trilyon lirada kaldı.

İstanbul Defterdarlığı, bu yıl 1 katrilyon 427 trilyon lira olarak beyan edilen matrahını, 3,5 katrilyon liraya ve tahakkuku 1 katrilyon liraya yükseltmek için kolları sıvadı. Bodrum katının bile 300 milyon liraya kiraya verildiği şehirde, kirada olan her ev vergi kapsamına giriyor. 32 ilçe belediyesi Emlak Vergisi kayıtları ile 50 vergi dairesindeki beyanları karşılaştıran İstanbul Defterdarlığı, arada büyük farklar tespit etti. 30 vergi dairesine bu yıl yasal süresi içinde kira gelir beyannamesi verenlerin toplam sayısı, bu semtlerde 4 konutu ve 5'ten fazla konutu bulunan ev sahibi sayısının altında kaldı. 3 ve 2 konutu olup da beyanname verenler olduğu için, 4 ve 5'in üzerinde konut sahibi olup da beyanname vermeyenlerin bulunduğu kesinlik kazandı. 20 vergi dairesinde ise verilen toplam kira beyannamesi sayısı, 4 ve 5'ten fazla konutu olan ev sahibi sayısını geçti. İstanbul Deftderdarlığı, 30 vergi dairesine bölgelerindeki 4 ve 5 evi olan ev sahiplerini inceleme talimatı verdi. Kiradaki konutunu vergi dairesine bildirmeyen veya aldığı kirayı düşük gösteren ev sahipleri, pişmanlıkla ek beyan vermezse cezalı durumuna düşecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber