Mesleki okulun açılışını üç bakan birlikte yaptı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2012 20:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin'de eğitime açılan Meslek Edindirme Okulu'nun açılışı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yapıldı.

Avusturya Büyükelçililiği tarafından Ilısu barajının inşaatını yapan Andritz firmasına Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptırılan Meslek Edindirme Okulu'nun açılışına protokol büyük ilgi gösterdi.

Bakanlar, Diyarbakır'da Silvan barajı temel atma töreni ve Ilısu barajında incelemelerde bulunduktan sonra Mardin'e geçti. 30 lise öğrencisinin eğitim gördüğü ve 3 atölye ile 2 derslikten oluşan okulun açılışına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Avusturya Büyükelçisi Klaus Wölfer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Mardin Milletvekilleri Muammer Güler, Abdurrahim Akdağ, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Şırnak Valisi Vahdettin Özkan katıldı.

Okulun bahçesinde geniş güvenlik önlemleri arasında düzenlenen açılış töreninde konuşan Avusturya Büyükelçisi Klaus Wölfer, Avusturya tarafından yapılan bu okulun, kendi ülkesinin endüstrisi ve ekonomisinin gelişmişlik düzeyini ortaya çıkardığını söyledi. Konuşmasında Ilısu barajının önemine dikkat çeken Büyükelçi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Türkiye'nin en zengin bölgesi olmadığını belirterek, ?Ben de kendi ülkemin en fakir bölgesinde doğup, eğitim aldım. Bu bölgelerin nasıl kalkındırılmasını çok iyi biliyorum. Bu bölgede hayata geçirdiğimiz bu projelerle birlikte Mardin'e de yatırımlar birbir yapılmaya başlanmış. Bu yatırımlardan alışveriş merkezleri, mesleki okullar, modern yaşamın büyük sembollerinden biri. Bu okulda eğitim görecek gençlerimiz, elemanlarımız, eğitim görerek bu bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacaklar. Avusturya firmaları tarafından yapılan bu okul, ülkemizin endüstrisi ve ekonomisinin gelişmişlik düzeyini ortaya çıkarıyor. Türkiye'ye her alanda destek vermeye hazırız. Özellikle Türkiye'ye yatırım yapan yabancı işadamları arasında son 3 yıl içinde Avusturya işadamları büyük rol oynadı. Bu proje de onlardan biridir. İnanıyorum ki bu proje bölgeyi kalkındırmanın yanında, istihdama ve barışa katkı sağlayacak.? şeklinde konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, iktidarlarının eğitime verdiği önemi, bütçede eğitime 39 milyar TL ayırmasını örnek göstererek başladı. Aynı anda 3 bakanın açılışa katılmasını mesleki okulu önemsemelerine bağlayan Bakan Eroğlu, ?Başbakanımız sadece bir törende 110 okulu birlikte açıyor, ama biz üç bakan birlikte bugün bir okulun açılışına katıldık. Bu da bizim bu mesleki okullara gösterdiğimiz önemi gösteriyor.? ifadesini kullandı.

Okulun Mardin taşı ile yapılmasının okul binasına ayrı bir estetik kazandırdığını belirten Eroğlu, ?Daha önceki dönemlere yaptığımız binalarda estetiği en son planda tutuyorduk. Ama son dönemde artık bizler de estetiği ön plana çıkardık. Hatta bizim için önemli olan 3 unsurdan biri olan güvenlik ve ekonomik olmasından bile önceye aldık.? diye vurguladı.

Kalifiye eleman bulmanın zorluğunu İstanbul'da görev yaptığı dönemden bir örnek vererek açıklayan Bakan Eroğlu, ?İstanbul'da çalıştığım bir dönemde patlayan bir şebekeyi onarmak için koskoca şehirde kaynakçı bulamadık. Bu okullar bu alanlardaki eleman eksikliğini gidermek için çok önemlidir.? diye konuştu.

Ilısu barajı hakkında da bilgi veren Bakan Eroğlu, barajın 9 Mart 2012 itibarıyla dolgu çalışmalarına başlandığını, hedeflerinin 2014 yılında barajı tamamlamak olduğunu vurguladı. 2016 yılında tamamlanması planlanan baraj inşaatının 2014'e çekildiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?Çok zor bir baraj, zamanla yarışıyoruz. Eskiden böyle barajlar 15 yılda bitmiyordu. Biz burada dev baraj yapıyoruz. Türkiye'de gövde büyüklüğü açısından Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci baraj, enerji bakımından ise dördüncü büyüklükte. Yaklaşık 4 milyar kilovatsaat enerji üretecek. İstihdam sağlıyor, Cizre barajı yapıldığı zaman o bölgenin tarım arazileri sulanacak. Bu baraj yapılınca tarihi eserler kurtulacak."

Ilısu barajı ile birlikte Hasankeyf'in muhteşem bir cazibe merkezi haline geleceğini kaydeden Eroğlu, "Ilısu köyünün eski halini gördünüz. Şimdi muhteşem bir köy yaptık. Herkesin imreneceği, yabancılar dahi gelip derme çatma köy beklerken modern köyü görünce biz de buradan bir yer alabilir miyiz diye teklif ettikleri noktaya geldik. Bin metrekare üzerinde adeta birer villa inşa ettik. İnşallah Hasankeyf'te önümüzdeki aylarda tarihi kültürel park alanında temel atma merasimi yapılacak. Orada müze yapılacak, turizm açısından da büyük canlılık olacak." dedi.

EKER: SÜT KONUSUNDA KAYGIMIZ YOK

Program çıkışında, Bakan Eker'e son günlerde gündemde olan ve öğrencilere dağıtılan sütle ilgili sorular soruldu. Bakan Eker, süt konusunda herhangi bir kaygının olup olmadığı sorulması üzerine, ?Ortada herhangi bir kaygı yok, siz kaygı oluşturuyorsunuz.? cevabını verdi.

Hastanelerdeki öğrencilerin durumunun ne olacağı sorusuna ise Bakan Eker, ?Hastanelerde kimse yok.? dedi.

Bakanlar ve beraberindeki protokol üyeleri okul açılışından sonra Mardin'de özel bir otelde akşam yemeği yedikten sonra özel uçakla Ankara'ya hareket etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber