Mersin'de engelliler perşembe buluşmaları ile işe yerleşiyor

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Mersin İl Müdürlüğü, engellilerin işe yerleştirilmeleri konusunda farklı bir uygulamaya imza atarak, engellilerle işverenleri kurumda buluşturuyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2012 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞKUR Mersin İl Müdürlüğü, kentteki engellilerin istihdamını sağlamak ve 50 kişinin üzerinde işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinin yasal zorunluluk olarak çalıştırması gereken engelli eleman ihtiyacını karşılamak için farklı bir uygulama başlattı. İş arayan engellileri mağdur etmemek, engelli eleman arayan işverenlerin de işini kolaylaştırmak üzere yola çıkan kurum yetkilileri, her hafta perşembe günleri tarafları kurumda bir araya getiriyor. Hem İŞKUR'a kayıtlı engelliler hem de işverenler tarafından benimsenen ?perşembe buluşmaları'nda, işveren temsilcileri ile iş arayan engellilerin, kurumda tahsis edilen bir odada yaptıkları görüşmeler sonucunda çok sayıda engelli işe yerleştirildi.

Perşembe buluşmaları ile ilgili olarak İHA muhabirine açıklama yapan İŞKUR Mersin İl Müdür Yardımcısı Tuncer Arslan, 7 aydır böyle bir model uyguladıklarını söyledi. Geçmişte, iş arayan engellilerin her gün kuruma geldiklerini, engelli elemana ihtiyacı olan işverenlerin de telefonla kendilerine başvurduğunu anlatan Arslan, ?O dönemde bizden iş isteyen engellileri işverenin ayağına gönderiyorduk. Bazen uzak mesafelere gitmek zorunda kalan, işverenin aradığı vasıfta değilse boşuna gitmiş olan engellilerimiz mağdur oluyordu. Bu sorunu ortadan kaldırmak için biz de böyle bir çözüm bulduk. Hem engelli vatandaşımızı hem de işvereni yormadan kendi kurumumuzda haftada bir gün buluşturup, bir oda tahsis ederek burada görüşmelerini sağladık. Bu uygulama, bizim Mersin İŞKUR Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz bir çözüm. Engelli ve işvereni burada bir araya getirip, işverenin aradığı vasıfta engelli varsa işe almasını sağlamak, aradığı vasıfta değilse de engelliyi yormamak, daha fazla mağdur etmemek, sıkıntıya sokmamak için bu yöntemi belirledik ve sanırım bu yöntem de engelliler tarafından kabul gördü. Artık engellilerimiz de işverenler de her hafta perşembe günü İŞKUR İl Müdürlüğü'nde özel sektör engelli seçmelerinin yapılacağını biliyorlar? dedi.

?ENGELLİ DE İŞVEREN DE UYGULAMADAN MEMNUN?

İŞKUR'a kayıtlı olsun ya da olmasın iş arayan tüm engellilerin bu buluşmalara katılabileceğini belirten Arslan, her hafta hangi işyerlerinin hangi vasıflarda engelli eleman aradığını kurum panolarında ve internet sitesinde duyurduklarını kaydetti. Engellilerin, o hafta hangi işyerlerine eleman arandığını bilerek görüşmelere geldiklerini ifade eden Arslan, ?İki taraf da çok iyi anlaştı. Engelli de işveren de biliyor ki, perşembe günü engelli seçmesi var. Bazen bizim belirlemediğimiz işveren de kuruma geliyor ve her hafta 25-30 engellimiz burada iş görüşmesi yapıyor. Gayet güzel bir sistem, her iki taraf da memnun? diye konuştu.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun, 2012 yılı başında kendilerine engellerin istihdamı ile ilgili talimat verdiğini, Güzeloğlu önderliğinde başlattıkları bu sistemde başarılı çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Arslan, 50 kişinin üzerinde işçi çalıştıran özel sektörün yüzde 3 oranında engelli çalıştırmak zorunda olduğunu anımsatarak, ?Biz de bunun takibini yapıyoruz ve bu işyerlerini belirliyoruz. Onları uygulamadan haberdar edip kurumumuza davet ediyoruz. Engellilerin istihdamının sağlanmasında çok büyük katkıyı da görüyoruz? ifadelerini kullandı.

?İLK ÜÇ AYDA 74 ENGELLİ İŞE YERLEŞTİ?

Engellilerin kurum aracılığı ile işe yerleştirilme rakamlarını da veren Arslan, 2012'nin ilk üç ayında 239 engelli vatandaşın iş için kuruma başvurduğunu, bunlardan 74'ünü bu sistemle özel sektörde işe yerleştirdiklerini bildirdi. Son derece başarılı bir şekilde çalışmaya devam ettiklerinin altını çizen Arslan, bu yıl engelliler için açtıkları kurslar hakkında da bilgi verdi. Arslan, şunları söyledi: ?Engellilere meslek edindirme kapsamında çeşitli engelli dernekleri ile 12 kişilik bilgisayar bakım ve onarımcısı, 15 kişilik takı tasarımcısı, 15 kişilik ahşap süslemecisi, 11 kişilik folklorik bebek yapımcısı, 13 kişilik örtü altı sebze yetiştiricisi kursları açtık. Bu kursiyerlerimize günlük 20 TL de cep harçlığı veriyoruz. Engellilerimiz için yeni kurslar açmaya devam edeceğiz. Hedefimiz, hem engelli vatandaşlarımıza meslek edindirmek hem de uyguladığımız sistemle engelli çalıştırmak zorunda olan özel sektör işyerlerinin tamamında onları işe yerleştirmek. Bunun sonunda yıl sonunda Mersin'de engelli vatandaşımızın çok büyük bir oranını işe yerleştirmiş olacağız. Perşembe buluşmaları başarılı bir model olarak da devam ediyor.?

ENGELLİLER UYGULAMADAN MEMNUN ANCAK, İŞVERENDEN ŞİKAYETÇİ

Öte yandan, perşembe buluşmalarında iş arayan engellilerle bir araya gelen özel sektör temsilcileri, daha önce de bu uygulama ile işyerlerine engelli personel aldıklarını, uygulamadan çok memnun olduklarını dile getirdi.

İş görüşmesine gelen ve aralarında üniversite mezunlarının da bulunduğu engelliler ise kurumun bu uygulamasından oldukça memnunlar. Görüşlerini aldığımız engelliler, perşembe buluşmalarının kendileri açısından da işveren açısından da çok büyük bir avantaj ve güzel bir sistem olduğu konusunda birleşiyorlar. Buluşmalara daha çok işverenin gelmesini isteyen engellilerin bazıları daha önce de İŞKUR aracılığı ile işe girip çalıştığını ve farklı nedenlerle işten ayrıldığını, yeniden iş aradığını söylerken; bazıları da işverenlerden şikayetçi oluyor. Görüşmelerde kendilerine söylenen işin, işe girdikten sonra boyut değiştirdiğini ve ?ağır işte çalışamaz' raporları olmasına rağmen engel durumunu göz ardı eden ağır işlerde çalıştırıldıklarını, temizlik elemanı olarak girdikleri işlerde ağır işler yapmaya zorlandıklarını, ?beğenmiyorsan git' tavrıyla karşı karşıya kaldıklarını, bu nedenle işten ayrılmak zorunda kaldıklarını belirten engelliler, İŞKUR'dan bunun da takibinin yapılmasını isterken, Arslan ise kendilerinin böyle bir yetkisi olmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber