Bakan Ergin'den e-muhtıra açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2012 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ?27 Nisan bildirisi sonuçları itibarıyla kuvvetler ayrılığı içerisinde, yürütme organına bağlı olarak çalışan bir güvenlik bürokrasisinin, karar organının internet sitesine bu şekildeki bir metnin konulması, doğrudan müdahaledir. Yürütme erkine müdahaledir? dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Adalet Bakanı Ergin, ?27 Nisan bildirisiyle ilgili hükümet olarak suç duyurusu yapacak mısınız? 27 Nisan sizce muhtıra mı, müdahale mı, nasıl değerlendiriyorsunuz?? sorusu üzerine, ismin çok önemli olmadığını, e-muhtıra, telkin, müdahale ne denilirse denilsin, ortaya çıkardığı sonuçların önemli olduğunu vurguladı.

Ergin, şunları söyledi:

?Ne derseniz deyiniz, bir sonuç var ortada. Nedir o sonuç; Cumhurbaşkanının görevi bitmek üzeredir ve Anayasamıza göre de yeni bir cumhurbaşkanı seçme takvimi başlamıştır. Bu süreç içerisinde 2007 yılında, o zamanın Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcımız Sayın Gül, Cumhurbaşkanı adaylığına dönük bir müracaat yapmak üzeredir. Tam da bu esnada Genelkurmay'ın internet sitesinde bir bildiri gece yarısı siteye konulmuştur. Bu bildirinin özeti şudur; 'Böyle bir adaylık ihtimali var sakın ola bu adaylık müracaatı yapılmasın. Yapılırsa karışmayız ha' anlamına gelen bir bildiridir. Siz bunu nasıl yorumlarsanız yorumlayın. Adına ne derseniz deyin, e-muhtıra deyin, hükümete bir telkin deyin. Kamuoyuna bir açıklama deyin. Ne derseniz deyin. Sonuçları itibarıyla kuvvetler ayrılığı içerisinde, yürütme organına bağlı olarak çalışan bir güvenlik bürokrasisinin karar organının internet sitesine bu şekildeki bir metnin konulması, doğrudan müdahaledir. Yürütme erkine müdahaledir.?

Kişilerin Anayasa'ya göre seçme ve seçilme hakları bulunduğunu söyleyen Ergin, bildiriyle, bu imkana sahip olanlardan bir kısmı için ?sakın ola böyle bir müracaatta bulunmayın? denildiğini ifade etti. Ergin, şunları kaydetti:

?Bunun adını şöyle koymanızın, böyle koymanızın pek önemi yok. Bu açıdan son derece yanlış bir hadise olmuştur 27 Nisan bildirisi. Sonuçları itibarıyla da Türk siyasetinde bir kırılma noktası olmuştur. O güne kadar bu tür bildiriler, muhtıralar karşısında siyaset kurumu iki tür tavır almıştır. Birincisi bu telkin, tavsiye, muhtıralara boyun eğmiştir, gereğini yapmıştır. İkincisi şapkasını alıp gitmiştir. O günkü hükümet, 27 Nisan'da yapılan bu girişim karşısında o günkü iki tavra da girmemiştir. Ne o bildirinin gereğini yapmıştır ne de şapkasını alıp gitmiştir. Yapması gereken şeyi yapmıştır. Milletten aldığı emanetin hakkını ve gerekli cevabı da 28 Nisan günü kamuoyuna duyurmuştur.?

Bakan Ergin, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunup bulunmamayı, bireysel olarak kendisinin kararlaştıramayacağını belirterek, ?İhtiyaç olması halinde konunun, ilgili, yetkili organlarda, partide, hükümette değerlendirilir. Ama şu an için süreçleri, yürütme organının mensubu olarak takip ediyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber