IMF istedi, emekli ve memur maaşından vergi kesilecek

Haber Giriş : 08 Haziran 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF ve Dünya Bankası'nın taleplerini dikkate alan hükümet, memurların vergi dışı kalan gelirleri üzerinden ve emekli maaşlarından vergi alacak. Böylece maaşlar yüzde 10-15 oranında düşecek

IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yaptığı uyarıları dikkate alan hükümet, memurların vergiye tabi olmayan gelirlerini vergi kapsamı içine almaya hazırlanırken, emekli maaşlarından da gelir vergisi kesilmesinin önünü açıyor. Halen memurların önemli bir bölümü maaşının sadece 3'te 1'i üzerinden vergi ödüyor. Emeklilerin maaşına ise vergi uygulanmıyor. Yeni sistemin uygulamaya girmesiyle birlikte gelirlerinin tümü üzerinden vergi ödemek zorunda kalacak memurların maaşında yüzde 10, emeklilerin maaşında da en az yüzde 15 oranında düşüş olacak. Ancak hükümetin, memur ve emekli maaşlarını vergi kapsamına almakla birlikte ele geçen net ücretlerin düşmemesi için formül aradığı öğrenildi. Aranan formüle göre, memur ve emekliler gerçek gelirleri üzerinden vergi ödeyemeye başlayacak, ancak bugünkü maaşları değişmeyecek. Mevcut uygulamada, memur maaşlarını oluşturan gelir unsurlarının en az 3'te 2'lik bölümü vergi kapsamı dışında tutuluyor.

VERGİ ADALETİ İÇİN!
Kadrolu memur maaşının büyük bölümü yan ödeme unsurlarından oluştuğu için vergi yükü yüzde 15'lerde kalırken, sözleşmeli personelin vergi yükü yüzde 35'lere kadar çıkıyor. Ancak, ele geçen net ücretler yönünden sözleşmeli memurlar daha avantajlı konumda bulunuyor. Düzenleme emeklileri de kapsıyor. Emekliler yeni sistemle birlikte yüzde 15'ten başlayan tarifeli oran üzerinden gelir vergisi ödemeye başlayacak. Bu da emekli maaşının bu oranda azalması anlamına geliyor. Konuya ilişkin bilgi veren üst düzey bir yetkili, bu düzenlemeyi kamunun üzerindeki memur ve emeklinin maaş yükünü hafifletmek, maaş giderlerini düşürmek olmadığını, esas hedefin vergi adaletini sağlamak olduğunu söyledi.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber