64 yıl önce bulunan Tyche Tapınağı'nı ayağa kaldırma çalışması başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2012 20:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Side antik kent kazılarından 64 yıl önce Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından bulunan Tüke(Tyche) Tapınağı'nı Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ayağa kaldırma çalışmalarına başladı. Antalya Side agorası içinde yer alan Tyche Tapınağı'nın ayağa kaldırma çalışmasını Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı ve eşi Doç. Dr. Feriştah Alanyalı yapıyor.

Kazı başkanı Alanyalı, Side Belediyesi katkıları ile yaptıkları Tüke Tapınağı kaldırma çalışmalarını 2012 yılı içinde tamamlayarak ziyarete açacaklarını söyledi. Tyche Tapınağı'nın ilk 1948 yılında Ord. Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından ortaya çıkarıldığı bilgisini veren Alanyalı, 2010 yılında tapınakta yeniden kazılar yapıldığını ve bir yıl sonra da rölöve, restitüsyon, reonkrüksiyon ve restorasyon projelerinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Alanyalı tapınakla ilgili şu bilgileri verdi: "Side Agorası'nın ortasında yer alan yuvarlak planlı tapınak, paralar üzerinde yer alan tasvirlerinden öğrendiğimize göre; kentin korucu tanrıçası Tyche'ye adanmış olduğu anlaşılmakta. Kentin ticaret merkezinde yer alan tapınağın içerisinde yakılan ateş şehrin daim olması ve ocağının sönmemiş olmasını simgelemektedir. Tapınağın orijinal malzemesinin dörtte biri bulundu. Bu sebeple sadece bu kadar kısmı ayağa kaldırılacak. Amacımız yalnızca tapınak değil diğer tüm ekleri ile birlikte agorayı ayağa kaldırarak alanı açık hava müzesi haline getirip ziyarete açmaktır."

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyadaki simgesi olan Apollon Tapınağı ve yanında bulunan Athena Tapınağı'nın hemen arkasında yer alan Erken Bizans döneminde yapılan bazilika planlı kilise için belediye tarafından konservasyon ve restorasyon projelerinin hazırlandığını söyledi. Uçar, tapınakların deniz kenarında bulunması sebebiyle rüzgarlarla taşınan tuzlar yüzünden büyük ölçüde tahribata uğrayan yapısı ve etrafının tamamen açık olması acil önlem alınmasını gerekli kıldığını belirtti. Uçar, tahsis edilen alanın kapatılarak kontrollü ve ücretli giriş haline getirileceğini, girişten elde edilecek ücretle anıtların restorasyonlarında kullanılacağını kaydetti. Uçar, "Ülkemizde içinden motorlu taşıt araçlarının geçtiği tek tapınak olan bu tapınaklar bölgesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bölgeyi Side Belediyesi'ne tahsis edildi. Bölgeyi koruma altına aldık. Çalışmaların bitiminde alanın etrafı kapatılarak açık hava müzesi olarak turizme sunulacaktır. Amacımız dünya kültür mirası olan bu anıtları gelecek kuşaklara koruyarak en güzel şekilde aktarabilmek." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber