Uyuşturucuyla mücadelede Afgan polisi Türk polisinden ders alıyor

Dünyanın uyuşturucu merkezi olarak bilinen Afganistan'da polisler, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede Türk polisinden eğitim alıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi (TADOC)'ne bağlı uzman eğiticiler, kendi meslektaşlarının yanı sıra yabancı ülkelerdeki meslektaşlarına da kurs veriyor. Özellikle dünyanın uyuşturucu merkezi olarak bilinen Afganistan'da polisler, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede Türk polisinden eğitim alıyor. 2011 yılında Afganistan, 116 katılımcı ile eğitimlerden en fazla yararlanan ülke oldu.

TADOC, ulusal ve uluslararası düzeyde uyuşturucu maddelerin yasa dışı üretim, kullanım ve kaçakçılığına karşı eğitim vermek ve organize suç gruplarıyla mücadeleyi bilimsel veriler ışığında sürekli ve sağlıklı kılabilmek amacıyla kuruldu.

TADOC'da, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele eden kanun uygulayıcı birimlerine yönelik eğitimler veriliyor. Geçtiğimiz 11 yıllık süreç içerisinde gerçekleştirilen 597 ulusal eğitim programına 19 bin 269 kanun uygulama görevlisi katılım sağladı. TADOC bünyesinde bulunan ve eğitici olmadan eğitim sağlayan Bilgisayar Destekli Eğitim (BİDEM) modüllerinden şimdiye kadar 10 bin 512 personel faydalandı.

TADOC bünyesinde, Türkiye ile ikili güvenlik işbirliği anlaşması imzalayan ülkelerin kanun uygulayıcı birimlerine yönelik eğitimler de veriliyor. Bunun yanı sıra, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), UNODC, NATO-Rusya Konseyi (NRC), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İnterpol, ABD Uyuşturucu ile Mücadele Birimi (DEA), İngiliz Ağır Organize Suçlarla Mücadele Birimi (SOCA), Almanya Federal Kriminal Polis Birimi (BKA), Colombo Plan gibi çok sayıda kuruluş ve organizasyon ile eğitim işbirliği faaliyetleri yürütülüyor.

84 FARKLI ÜLKEDEN 4 BİNİN ÜZERİNDE POLİSE EĞİTİM VERİLDİ

Bugüne kadar, TADOC tarafından ağırlıklı olarak Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine yönelik olmak üzere toplam 320 adet uluslararası eğitim programı gerçekleştirildi. Bu eğitim programlarına 84 farklı ülkeden 4 bin 541 kanun uygulama görevlisi katılım sağladı.

TADOC eğitimlerine ilişkin yazılı kaynakların oluşturulması için yürütülen çalışmalar da devam ediyor. 2011 yılı içerisinde kaçakçılık ve organize suçlarla mücadeleye ilişkin uzmanlık, temel, taktik ve teknik konularda 3 bin 352 kanun uygulama görevlisine yönelik olarak toplam 116 ulusal eğitim faaliyeti gerçekleştirildi. Bu eğitimlerin 65'i TADOC Eğitim Merkezi'nde, 51'i ise TADOC mobil eğitim timleri tarafından diğer illerde yapıldı.

Teori ve pratiğin bir arada yer aldığı TADOC eğitimleri, Türkiye veya eğitim talep eden ülkelerde mobil eğitim timleri ile gerçekleştiriliyor. Uluslararası eğitim programları ise şu konulardan oluşuyor: "Eğiticilerin Eğitimi Programı; Gizli Soruşturmacı ve Muhbir Kullanımı Eğitim Programı; Gizli Laboratuarlar ve Sentetik Uyuşturucular Eğitim Programı; Suç Gelirleri ve Karaparanın Aklanması ile Mücadele Eğitim Programı; Operasyonel Polis Taktikleri Eğitim Programı; Uyuşturucu Kanun Uygulama Eğitimi Programı; Örgütlü Suç Soruşturmaları Eğitim Programı; Soruşturma Mülakatı ve İfade Analizi Eğitim Programı; Suç İstihbarat Analizi Eğitim Programı; Takip Teknikleri Eğitim Programı; Uyuşturucu Talep Azaltımı Eğitim Programı; Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Eğitim Programı; Risk Analizi ve Uyuşturucu Arama Teknikleri; Kriz Yönetimi ve Rehine Müzakereleri; Kontrollü Teslimat Uygulamaları."

BÖLGESEL BAZDA ORTA ASYA ÜLKELERİ BİRİNCİ SIRADA

TADOC tarafından 2011 yılı içerisinde 30 farklı ülkeden 695 kanun uygulama görevlisine yönelik olarak toplam 46 uluslararası eğitim programı gerçekleştirildi. Bu eğitimlerin 25'i TADOC Eğitim Merkezi'nde, 21'i ise TADOC mobil eğitim timleri sayesinde ilgili ülkelerde gerçekleştirildi. Ayrıca, çeşitli platformlarda gerçekleştirilen toplantı, seminer ve eğitim faaliyetlerine katkı sağlandı.

TADOC'daki eğitim programları, ülkelerden gelen talepler, düzenlenen eğitim ihtiyaç analizi çalışmaları ve proje içeriklerine göre belirleniyor. 'Suç İstihbarat Analizi', 'Uyuşturucu Suç Soruşturmaları' ve 'Soruşturma Mülakatı ve İfade Analizi' eğitimleri 2011 yılında en çok düzenlenen eğitim programları oldu.

Orta Asya ülkeleri, toplam 14 eğitim programı ile bölgesel bazda en fazla eğitim alan ülkeler durumunda. Ardından, Afganistan, Pakistan, Balkan ve Ortadoğu ülkeleri geliyor. Afganistan, 116 katılımcı ile yıl içerisindeki TADOC eğitimlerinden en fazla yararlanan ülke.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber