Öğretmen yer değiştirmede 10 tercih hakkına sahip olacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2005 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, öğretmenlerin atamalarının Bakanlıkça il, ilçe veya doğrudan eğitim kurumuna getirilmesini öngören, zorunlu yerleşmeye tabi eş durumundan atama önceliğini kaldıran yasa tasarısı kabul edildi. Çıkarılacak yönetmeliğe göre, öğretmen kendisi 10 okul tercihinde bulunacak ve bu okulların hiçbirine yerleştirilemezse, puan üstünlüğüne göre bilgisayar tarafından açık bulunan okullara yerleştirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin atama sistemini değiştiriyor. Öğretmen atamaları Bakanlıkça doğrudan il, ilçe veya doğrudan eğitim kurumuna yapılabilecek, eş durumundan atama uygulaması da kaldırılıyor. Şehit eşlerinin atamaları ise yönetmelikle yapılabilecek. Milli Eğitim Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasada Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı kabul edildi. Buna göre, öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça, il, ilçe veya doğrudan eğitim kurumuna yapılacak. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması halinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları dikkate alınarak, İl Milli Eğitim Müdürü'nün teklifine göre valilerce belirlenecek.

Bu düzenlemeyle, hakim, savcı ve asker eşi olup zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan kamu personeliyle ilgili madde de kaldırıldı.

Bu kapsamda, şehit eşi öğretmenlerle ilgili düzenlemede kaldırılırken, milletvekillerinin tepkileri üzerine, Bakanlık temsilcileri şehit eşleri öğretmenlerin bir yıl içinde başvurmaları durumunda yeni çıkarılan yönetmeliğe göre atamalarının yapılacağını bildirdi. Bakanlık Personel Müdürü Remzi Kaya, yeni hazırlanacak yönetmeliğe göre, sıralı okulların dışında, ihtiyacı olan okullar belirlendikten sonra, Bakanlıkça doğrudan atanacak öğretmenlerin 10 okul tercihinde bulunacaklarını ve tercih ettikleri okullara atamaların yapılmaması durumunda bilgisayar tarafından puan durumlarına göre atamalarının yapılacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci, halen 80 bin öğretmen açığı bulunduğunu, hükümet kadro verse bile bilgisayar, İngilizce, muhasebe ve okul öncesi eğitim için aday öğretmen bulamadıklarını açıkladı.

İMAMLARA KADRO TARTIŞMASI

Görüşmeler sırasında, CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, öğretmen açıklarına dikkat çekerek, imamlara kadro açıldığını, ancak öğretmenlerle sözleşme yapıldığını söyledi.

Şimşek, "İmam sadece sizin imamınız mı. Musalla taşına yattığımda benim imama ihtiyacım yok mu? İmamlara kadro veriyorsunuz ama doktorları, öğretmenleri neden sözleşmeli çalıştırıyorsunuz?" dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan ise, babasının vekil imam olarak işe başladığını ve 20 yıl çalıştıktan sonra yine vekil imam olarak emekli olduğunu belirterek, "Benim babam kadrolu imam olmayı çok istedi. Sözleşmeli imam olmayı da çok isterdi" diye konuştu.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Kaç tane kadrolu imam kaç tane kadrolu bilgisayar öğretmeni var?" derken, AK Partili Doğan, "Neden kadrolu kadastro memurlarını sormuyorsunuz da, imamları soruyorsunuz" dedi. CHP'li Berhan Şimşek, "Rahmetli amcanın vekil imam olarak işe başlayıp bitirmesi beni de acıtır. Vekil öğretmen olması da hem sizi hem beni acıtır" diye konuştu.

Bu arada AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, Ankara Üniversitesi Senatosu'nun laiklikle ilgili olarak hükümete yaptığı açıklamayı eleştirdi.

Çerçi, bunlar kamu görevlisi deyince CHP'lilerle arasında sert tartışmalar yaşandı. CHP'li İnce, "Maaşını devlet veriyor diye hükümetin emrinde mi olacak?" derken, "Bu ülke Anayasa'ya göre yönetiliyor. Anayasaya göre de hükümetler yetkilerini kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşırlar.

Üniversiteler özerk kuruluşlardır, hükümetten emir almazlar" şeklinde konuştu.

AK Partili Çerçi, "Hükümet yetkisini YÖK'le mi paylaşacak. Böyle iddia olur mu?" diye tepki gösterdi. Komisyon başkanı Tayyar Altıkulaç, araya girerek tartışmayı bitirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber