Çelik: Bitirme sınavı henüz düşünce aşamasında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2005 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, liseden sonra bitirme sınavı getirilmesine yönelik bir kararlarının henüz bulunmadığını, bunun düşünce aşamasında olduğunu belirterek, "ÖSS müfredatı sonsuza dek bugünkü gibi kalmayacaktır. Görüştüğümüz YÖK yetkilileri, önümüzdeki yıldan itibaren bu muhtevayı ve sınavın bu şeklini değiştirmek üzerinde çalıştıklarını ifade ediyorlar" dedi.

Liselerin 4 yıla çıkarılmasının, 57. Hükümet döneminde, Talim Terbiye Kurulu'nca kararlaştırıldığını, 2003-2004 yılında bunun uygulanmasının söz konusu olduğunu anımsatan Çelik, ancak hükümeti devraldıklarında, fiziki mekan, donanım, dokümantasyon, öğretmen potansiyelleri itibariyle gerekli altyapı çalışmalarının yapılmadığını tespit ettiklerini anlattı.

Liselerde 40-45 saate varan ders görüldüğünü, bunun da öğrencilerin kültürel faaliyetlere katılmasına, sosyal aktiviteler içinde olmasına, öğrenmeye dayalı etkinlikler içinde bulunmasına engel olduğunu belirten Çelik, "Yeni müfredatımız, sosyal hayata açık, hayata, mesleğe, yüksek öğretime hazırlamayı esas alıyor. Bunu yapabilmemiz için haftalık ders programlarını seyreltmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Çelik, 4 yıllık lise uygulamasında 9. sınıfta ortak dersler işleneceğini, öğrencilerin 10. sınıfta başka liselere geçiş yapabileceklerini belirtti.

Çelik, ÖSS ile ilgili değişiklik yapılmaması halinde nasıl bir tutum takınacakları sorusuna, bu konuda yasal olarak bir düzenlemeye gidecekleri yanıtını verdi.

Uygulamayla ilgili altyapının hazır olup olmadığı sorusuna karşılık Çelik, gerekli tüm çalışmaların yapıldığını ve tüm tedbirlerin alındığını söyledi. Çelik, bu sene ilave dersliğe ihtiyaç bulunmadığını, 4 yılın sonunda böyle bir ihtiyacın doğabileceğini anlattı.

Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda (OKS) bir süre önce bazı değişiklikler yapıldığını anımsatan Çelik, "Ancak, önümüzdeki yıllarda ilköğretim okullarına öğrencileri bağlamak, okulda disiplini sağlamak ve dershanelere yönelimi azaltmak için ilköğretim okullarında not ortalamalarının esas alınacağı, daha doğrusu bunların önemli olacağı bir hesaplama, puanlama sistemi getirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Çelik, 19 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek Öğrenci Seçme Sınavı'ndan (ÖSS) sonra ÖSS sistemiyle ilgili değişikliklerin tekrar gündeme geleceğini belirterek, "ÖSS sisteminde değişiklik bir gece yarısı kararıyla olmamalıdır, kademeli bir şekilde uygulanmalıdır" dedi.

Çelik, okullarda kayıt sırasında zorla yüksek miktarlarda bağış alındığı yönünde şikayetler bulunduğunun belirtilmesi üzerine, kendisine dün bu konuda 3 ilköğretim okulu müdürüyle ilgili şikayet geldiğini ve müdürler hakkında derhal soruşturma başlattığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber