Meclis özürle açıldı, faiz eleştirileriyle devam etti

CHP'lilerin kavgasına dün sahne olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nın bugünkü devam oturumu özürle açıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, CHP'li meclis üyesi Gürsel Karabayır ve ANET Genel Müdürü Ömer Apa, dünkü sözleri için meclisten ve Antalyalılardan özür diledi.

2011 yılı kesinleşen bütçesinin görüşmeleri sırasında CHP'liler de dahil herkes Akaydın'ı belediyeyi ağır faiz yükü altına sokmakla suçladı. Meclis üyeleri Antalya Büyükşehir Belediyesi gelirinin yüzde 10'unun faize gittiğine dikkat çekti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin mayıs ayı meclis toplantısının devam oturumu Mustafa Akaydın'ın dünkü yaşananlar olaylarla ilgili, ?Beni üzdü. Uykularımı kaçırdı.? sözüyle başladı. ANET Genel Müdür Ömer Apa'nın CHP'li meclis üyesi Gürsel Karabayır'a yönelik sözlerine atıfta bulunan Akaydın, ?Memur olmasa bile çalışanlardan biri belediye meclisine karşı bir kusur işledi, yanlış yaptı. Meclis üyesine sözlü tacizde bulundu. Belediye başkanı olarak hepinizden özür dilemek istiyorum.? diye konuştu. Akaydın'ın söz vermesi üzerine Ömer Apa da, ?Öncelikle sizden, sonra tüm meclis üyesi arkadaşlarımdan dün meclis adabına sığmayan harekette bulunduğum için özür diliyorum. Gürsel Karabayır ile istemediğim bir tartışma oldu. Kendisinden de özür diliyorum.? şeklinde konuştu.

Tartışmaların odağında yer alan CHP'li Gürsel Karayır da ?Dünkü olaydan dolaylı ben de Antalya halkından özür diliyorum. Netice itibariyle istenmeyen bir olay oldu. Laf atılmasa cevap vermezdik. Keşke bunlar yerine belediye projelerini tartışsaydık.? diye konuştu.

Karşılıklı özür dilenmesinin ardından söz alan Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman dün encümen ve komisyon üyelikleriyle ilgili yapılan seçimin yönetmeliklere uygun olmadığı uyarısında bulundu. Evcilmen, Akaydın'a yönelik, ?Dikkat eder misiniz bilmiyorum. Dikkat etmeniz de yarar olduğunu düşünüyorum.? ikazında bulundu.

FAİZ YÜKÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Meclisin devam oturumunda 2011 yılına ilişkin kesinleşen bütçeyle ilgili maddenin de oylaması yapıldı. Tüm partilerin oy birliğiyle kabul ettiği maddenin tartışmaları sırasında, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ağır faiz yükü altına sokulduğu iddiaları dile getirildi. 333 milyon lira olan 2011 bütçe giderinin 32 bin 323 lirasının faiz giderlerinin oluşturduğuna dikkat çeken MHP grup sözcüsü Mustafa Reşat Oktay, ?Giderinin yüzde 10'unu faiz olarak ödeyen belediye bütçesiyle karşı karşıyayız. Bu önemli bir rakam.? dedi.

AK Partili Yaşar Tabur da faiz giderlerinin yüzde 50 yükseldiğini belirterek, ?Belediye bilançosunun giderek bozulduğuna dikkat çekmek istiyorum. Daha rahat çalışacak, borçsuz belediye oluşturma iddiası rakamlarla örtüşmüyor.? şeklinde konuştu.

BÜTÇE 37 MİLYON AÇIK VERDİ

CHP'li üye Remzi Sadi de geliri 294 milyon 398 bin lira olan belediye bütçesinin yaklaşık 37 milyon liralık açıkla 2012'ye devrettiğini işaret etti. Rakamın, geçmişten gelen açıkların dışında olduğuna vurgu yapan Sadi, eleştirilerini şöyle sıraladı: ?Belediyenin kültürel hizmetler daire başkanlığının 2011 kesinleşen temsil ve ağırlama gideri toplamı 13 milyon 968 bin lira. Fen işleri daire başkanlığının ki yalnızca yol için 13 milyon 87 bin lira. Belediye 2011'de 700 bin lira daha eksik asfalt çalışması yaptığını görüyoruz. Bu sizin yönetim tarzınızın göstergesi olabilir. 1 milyon 160 bin kişinin yaşadığı Antalya'da kişi başına 140-150 lira civarında yatırım harcaması yapılmış. Bu çok az bir rakam. Antalya'nın ciddi hizmet bekleyen bölgeleri var.?

?FAİZ YÜKÜ ALTINDA OLDUĞUMUZ DOĞRU'

Eleştirilere cevap veren Mustafa Akaydın ise ?ciddi faiz yükü altında olduklarını' doğruladı. Borçları ödemeye çalışan bir bütçe oluşturmaya çalıştıklarını, bunu yaparken yeniden borçlandıklarını anlatan Akaydın şöyle dedi: ?Bu seneki hesapta 80 milyon lira borçlanma kalemi var: Ciddi faiz yükü altında olduğumuz doğru. Belediyelerin gelirleri olması gereken düzeyde değil. Belediye gelirlerinin önemli kalemini Maliye Bakanlığı, İller Bankası ve hal gelirleri oluşturuyor. Bu sene hal gelirlerinde ciddi eksilme bekliyoruz. Bu sıkıntılı durum yatırım harcamalarında kısıtlılık oluşturuyor. Şu an her şeye rağmen üç sene önce ki mali tabloya göre daha iyi durumdayız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber