'İlk 500'de yokuz'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ?Turquality ile başarı hikayeleri oluştu. Ama yine de uluslararası arenada en değerli marka sıralamalarında ilk 100 ya da ilk 500'de yokuz? dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2012 20:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Conrad Otel'de gerçekleştirilen ?6. Turquality Vizyon Semineri?ne Bakan Çağlayan'ın yanı sıra The Coca Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı üst yöneticisi (CEO) Muhtar Kent ve Turquality programına dahil şirketlerin idarecileri katıldı. Uluslararası marka bir yana Türkiye'de dahi bir marka olmanın önemini vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin marka ve endüstriyel tasarımda Avrupa'nın en çok başvuru alan 3. ülkesi olduğunu söyledi.

Bakan Çağlayan, "Tasarımların sayısını artırmak ve bunların meyvelerini toplamak için çok daha fazla Ar-Ge ve marka yatırımı yapmalıyız. Ar-Ge bir maliyet değil geleceğe yatırımdır. Marka da şirketlere değer katan bir öğedir. Giderek artan rekabet ortamında marka olmak durumundayız. Ekonomi Bakanlığı olarak katma değer, tasarım ve markalaşma kavramlarının ülke için önemli olduğunun bilincindeyiz" diye konuştu.

Turquality'nin önemine değinen Bakan Çağlayan, ?Turquality doğru bir yoldur, ama yararlanma süresi bağlamında 5 sene yeterli değildir. Onun için 5+5 formülünü uyguladık yani programdan yararlanma süresini 10 seneye getirdik. Yani bizler sizlerini markalaşma konusunda taleplerinin yanında olacağız. Turquality şampiyonlar ligidir. Bu lige gelenler de bunu görmektedir. Turquality'de belirlenen çerçeve ile fasonculuktan çıkarak markalı mal ihraç etme temeldir. Turquality ile başarı hikayeleri oluştu. Ama yine de uluslararası arenada en değerli marka sıralamalarında ilk 100 ya da ilk 500'de yokuz. Artık sanayicimiz Ar-Ge ve inovasyonun olmazsa olmaz olduğunu gördü. Şu an marka haline gelmek uzun vadeli bir iş. Ama bu iş sabır isteyen bir konu. Biz de bakanlık olarak bu etapta yatırımcıların yanında olmaya, sabrını desteklemeye devam edeceğiz. Rekabet ortamında süratli olmalıyız. Eskiden büyük balık küçük balığı yutardı. Şu an hızlı balık yavaş balığı yutuyor. Böyle bir ortamda süreci hızlı ama sabırla, sağlam bir şekilde altyapıya oturtarak devam ettirmeliyiz" ifadelerini kullandı. Zafer Çağlayan, uluslararası dev şirketlerle de devamlı temas halinde olduklarını, bu çerçevede dün bir görüşme yaptıklarını, bugün de önemli bir görüşme yapacaklarını kaydetti.

Türkiye'nin de güçlenen bir marka olarak son dönemde çok yükseldiğini vurgulayan Muhtar Kent, gittiği her yerde bunu gördüğünü ve Türkiye'ye olan hayranlığın arttığını söyledi. Kent,

?Türkiye gerçeği herkesin gözünün önünde. Bu markanın altında, İstanbul var, Antalya var, Ege var, Kapalıçarşı, Kapadokya, Efes var. Ülkemize yılda gelen 30 milyon turist var. Bütün dünyada hayranları olan bir mutfak var. Artık dünyaca takip edilen televizyon dizileri var. Türkiye bir ekonomik güç olmanın ötesinde bir edebiyat, müzik ve spor ülkesi olarak da giderek öne çıkıyor. Uluslararası arenada hak ettiği yeri alıyor. Her gittiğim ve dolaştığım yerde Türkiye'ye karşı saygı ve hayranlığın arttığını büyük bir sevinç ile izliyorum. Ben dünya için de, Türkiye için de çok iyimserim. Türkiye'yi daha da güzel günlerin beklediğini düşünüyorum? diye konuştu.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Çağlayan ?Fenerbahçe'yi seven bir Galatasaraylıyım ama Cumartesi günü biz şampiyon olacağız? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber