YOLDER: 2 bin 361 hemzemin korumasız

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Genel Başkanı Özden Polat, Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası'nın ardından dikkatleri demiryolu hemzemin geçitlerine çekti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demiryollarında meydana gelen kazaların büyük bölümünü hemzemin geçit kazalarının oluşturduğunu söyleyen Polat, "Kazalar nedeniyle yitirilen yaşamların telafisi yok. Maddi hasarlar da kamuya ciddi bir yük getiriyor. 2 bin 361 hemzemin geçit korumasız.? dedi.

Devlet Demiryolları'ndan (TCDD) edinilen bilgiye göre ülkedeki demiryolu şebekesinde toplam 3 bin 415 hemzemin geçit bulunuyor. TCDD 1. Bölge'de (Haydarpaşa) 193, 2. Bölge'de (Ankara) 419, 3. Bölge'de (İzmir) 601, 4. Bölge'de (Sivas) 556, 5. Bölge'de (Malatya) 377, 6. Bölge'de (Adana) 493 ve 7. Bölge'de (Afyonkarahisar) 776 hemzemin geçit yer alıyor. Bin 54 tanesinde koruma sistemi kurulu bulunan, 2 bin 361 tanesi korumasız, serbest çapraz işaretli demiryolu hemzemin geçitlerinde meydana gelen kazalar can kayıpları, yaralanmalar ve maddi zararlara sebep oluyor.

Elınması gereken önlemlere ilişkin çalışma yaparak TCDD Genel Müdürlüğü'ne sunduklarını anlatan Özden Polat, öncelikle hemzemin veya alt ve üst geçitlerin yapımı ve korunmasında tek bir kuruluşun yetki ve sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. 27 Nisan 1992 tarihli Yüksek Planlama Kurulu kararında karayolu, köy yolu ve benzeri yollar ile yaptığı kesişmelerde demiryolunun anayol sayılacağının belirtildiğini, ?Bu kesişmelerde, yapılan yeni yolun bağlı olduğu kurum ve kuruluşlar alt ve üst geçit yapmak ve diğer emniyet tedbirlerini almakla yükümlüdür.? dendiğini hatırlatan Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Hemzemin geçitlerde geçiş emniyetinin sağlanması görevi, karayolunu kullanan kurum ve kuruluşa verilmiş durumda. Ülkemizde demiryolu hemzemin geçitlerinin 2 bin 372'si il özel idarelerinin, 765'i belediyelerin, 186'sı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, 92'si de diğer kurum ve kuruluşların sorumluluk alanında bulunuyor. Bu kurum ve kuruluşlar, yeterli düzeyde iyileştirme yapamıyor. Yetki karmaşası nedeniyle çoğu kez önlem almakta gecikiliyor. Bu durumda en sağlıklı çözüm, tüm sorumluluk ve yetkinin bir kurumda toplanmasındadır.?

Hemzemin geçidin olduğu her yerde kaza riski bulunduğunu belirten YOLDER Genel Başkanı Özden Polat, mevzuattaki eksikliğin de bir türlü giderilemediğini, Resmî Gazete'de yayımlanmış mevzuatta hemzemin geçit ibaresinin yedi yerde geçtiğini, bunun üç tanesinin de TCDD'nin kendi iç yönetmeliği olduğunu anlattı: ?Diğer kanunlarda ciddi bir düzenleme yok. Konu Karayolları Trafik Kanunu'nda, sadece 'Hız Azaltılacak Kesimler' maddesinde yer alıyor. Aynı kanunda, hemzemin geçitlerde trafik suçu olduğu halde kural ihlâllerine herhangi bir trafik cezası uygulanmasına ilişkin doğrudan bir madde bile bulunmuyor."

YOLDER Genel Başkanı Özden Polat, hemzemin geçitler konusunda iyileştirmeler yapılırken teknolojiden yararlanmanın zorunluluk haline geldiğine dikkat çekti. Polat, ?Elektronik Denetim Sistemi (EDS) uygulanan karayollarında kural ihlâllerinin azaldığı yönündeki istatistikler, kamuoyu ile zaman zaman paylaşılıyor. Demiryolunda da bu sistemin başlatılması ile sürücüler normal olarak daha çok dikkat etmek zorunda kalacaklarından, önemli oranda kaza ve olaylar azalacaktır." görüşünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber