SGK İl Müdürü Yıldız: Çalışanın maaşını az gösterme son bulacak

İstanbul Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ramazan Yıldız, sosyal güvenlik reformundan sonra kayıt dışı istihdamın yüzde 45'lerden yüzde 40'lara indiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl 14-20 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Yıldız, "Bu sayede hak ettiği ücreti alamayan çalışanın mağduriyeti önlenecek. İşveren bize işe giriş başvurusu yaptığında çalışanı ile ilgili önceden belirlenen ücretin altında bir rakam gösteremeyecek. Çünkü sistemimiz kabul etmeyecek. Çalışanın hakkı neyse o maaş gösterilecek." dedi.

SGK İl Müdürü Ramazan Yıldız, "Meslek kodu uygulaması' ile kişilerin işe giriş bildirgesinde alabileceği alt maaş limiti de görülecek. Mesela gazeteciyse, gazeteci yazarak girecek. O zaman kişilerin alacağı maaşlar da önceden belirli olacak, belirli bir skalanın altına inemeyecek. Bu uygulamayla aynı iş yerinde çalışan fakat farklı görev yapan kişilerin kuruma eşit ücretle bildirilmesinin önüne geçilecek. Böylelikle kişi hem hak ettiği maaşı alacak hem de bu noktadaki kayıt dışılılık son bulacak. Bu durum çalışanının emeklilik maaşına da olumlu yansıyacak." şeklinde konuştu.

Kayıt dışı istihdama değinen Yıldız, gelişmiş ekonomilerde, 4 çalışana bir emeklinin düştüğünü, Türkiye'de ise 1,9 çalışana bir emekli düştüğünü, bunun sebebinin de kayıt dışı çalışmadan kaynaklandığını anlattı.

SGK'nın 2012 yılında teknolojik alt yapı konusunda ciddi çalışmaları hayata geçireceğini belirten İl Müdürü Yıldız, "Reçetelerin elektronik ortamda takip yöntemi olan e-reçete, suistimalleri önlemek için hazırlanan avuç içi damar tanıma sistemi ve vatandaşın özel hastanelere ne kadar ücret ödeyeceğini göreceği internet sitesi bunlar arasında." dedi.

TOPLUMDA SOSYAL GÜVENLİK BİLİNCİNİ ARTIRACAĞIZ

Bir hafta boyunca kutlayacakları ?Sosyal Güvenlik Haftası' ile ilgili bilgi veren Ramazan Yıldız, "Amacımız toplumumuzda sosyal güvenlik bilincini yaygınlaştırmak. Vatandaşımızın hakları konusunda bilinçlenmesi, sigortalı çalışmanın önemi ve geleceğiyle ilgili sosyal güvenlik bilincinin oluşması, hedefimiz." dedi. Hafta boyunca İstanbul'un değişik yerlerine vatandaşı bilgilendirmek için stantlar kurulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber