TEKRAR-SP Genel Başkanı Kamalak, başkanlık sistemini değerlendirdi

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği başkanlık sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin şu an bir kuşatma altında olduğunu savunan Kamalak, "Başkanlık sisteminde yetki bütünüyle devlet başkanına bırakıldığında çevremizdeki yoğun baskılara devlet başkanı tek başına katlanamaz." dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak, Başbakan'ın başkanlık sistemini gündeme getirerek dikkatleri başka tarafa çekmek istediğini söyledi. Kamalak, partisinin il divan toplantısı için geldiği Sivas'ta valilik ziyareti sonrası Cihan'a başkanlık sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"BAŞBAKAN DİKKATLERİ BAŞKA TARAFA ÇEKMEK İSTİYOR"

TBMM'de 2 önemli yasa çıktığını hatırlatan Mustafa Kamalak, Başbakan'ın başkanlık sistemini gündeme getirerek dikkatleri başka tarafa çekmek istediğini kaydetti. Kamalak, "Bunlardan birisi 2B kanunu diye bilinen gecekonduların satışıyla ilgili. Hatırlayacaksınız Sayın Başbakan bundan 10 yıl önce henüz milletvekili değilken seçim meydanlarında çay simit hesabı yapıyordu seçim meydanlarında. Şimdi gecekondu sahiplerinin gecekonduları da ellerinden gidecek büyük ölçüde. Başkanlık sistemi gündeme getirilmekle bu husus göz ardı ediliyor, tartışmalar o tarafa kaydırılıyor." şeklinde konuştu.

İkinci bir konunun da Türkiye'nin bütününü ilgilendiren yabancılara toprak satışıyla ilgili kanun olduğunu anlatan SP Genel Başkanı Kamalak, şöyle devam etti: "Biliyorsunuz Tapu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapılmak suretiyle yabancılara toprak satışını öngören ve daha önce bu satışı 25 dönümle sınırlandıran hüküm değiştirildi. Yabancılara toprak satışını kanun çerçevesinde 300 dönüme çıkarılması öngörüldü.Daha da önemlisi bu 300 dönümlük satışın yüzde 100 artırılacağına dair Bakanlar Kurulu kararıyla madde eklendi. Bu çok önemli bir şeydir. Üstelik mütekabiliyet esası kaldırıldı. Bu şekilde İsrail Devleti arz-ı mevud denilen güneydoğudaki toprakları yüksek fiyatla alarak büyük İsrail devletini kurma yoluna gidebilecektir. Bu kabul edilemez bir durumdur. Türkiye'de büyük tepkiye yol açan bir düzenlemedir. Sayın Başbakan bu tepkileri azaltmak için başkanlık sistemini tartışmaya açmıştır."

"BAŞKANLIK SİSTEMİ BAŞBAKAN'IN İŞİNE YARAR"

Şu aşamada başkanlık sisteminin Başbakan'ın işine yarayacağını ama Türkiye için uygun olmadığına vurgu yapan Kamalak, "Başbakan'ın işine yarar çünkü partisinin genel başkanlığından ayrılmadan devlet başkanlığına da gelebilecektir. Halbuki parlamenter sistem devam etse parti genel başkanlığı dolayısıyla partiyle olan ilişkisini kesmek zorundadır. Bu düzenleme Tayyip Bey'in işine gelebilir ama Türkiye'nin işine gelmez diye düşünüyoruz. Türkiye'nin menfaatine olmaz. Türkiye şu an bir kuşatma altındadır. Bu kuşatmaya bir tek kişinin püskürtmek için gücü yetmez. Yani başkanlık sisteminde yetki bütünüyle devlet başkanına bırakıldığında çevremizdeki yoğun baskılara devlet başkanı tek başına katlanamaz. Bu münasebetle günümüz Türkiye'sinde yetkinin mümkün olduğu kadar yaygınlaştırılması gerekir. Biz Saadet Partisi olarak başkanlık sisteminin şu aşamada Türkiye için uygun düşmeyeceği kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber