Ambaroba köyünde 20 yıldır heyelan var

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Ambaroba köyünde 20 yıldır devam eden heyelan sebebiyle 16 ev yıkıldı, dört evin de boşaltılmasına karar verildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2012 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Su deposunun bulunduğu üst kısımdaki yamaçta toprak kayması 1992 yılında başladı. Toprakta meydana gelen çatlaklar, yıllar geçtikçe çoğalarak evleri tehdit etmeye başladı. Özellikle kar yağışının çok olduğu yıllarda toprak kayması daha da arttı. Heyelan, son zamanlarda 700 metre uzunluk ve 400 metre genişlikte bir yamacı kapladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Coğrafya Bölümü tarafından yapılan araştırmayla kayan kütlenin hacmi 2006 yılında 7 milyon metreküpün üzerine çıktığı ve kayma yüzeyi derinliğinin yer yer 50 metreyi aştığı belirlendi.

Toprak kayması sebebiyle evleri yıkılan ve tehlikede olanlar, devletin verdiği destekle evlerini köyün başka bölgelerine taşıdı. Geride bıraktıkları evleri ise parçalara bölündü. Şimdiye kadar toprak kaymasından dolayı evi zarar gören 16 aile, köyün başka bölgelerine taşındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, bölgede yaptıkları incelemede dörtevin daha tehlikeli bölgede olduğuna karar vererek boşaltılmasını istedi. 80 haneli Abaroba Köyü Muhtarı Sezai Çiftçi, heyelan bölgesinin üst kısmında bulunan dört hanenin de taşınması durumunda, tehlike altında ev kalmayacağını söyledi. Devletin, evi yıkılanlara ilk iki yılı ödemesiz, 20 yıl vadeli ve faizsiz kredi verdiğini belirten Muhtar Çiftçi, tehlike altında bulunan ailelerin ya terk edilmiş evleri alıp onardığını ya da arsa alarak yeni ev yaptığını aktardı. Çiftçi, ?Şu anda dört evimiz tehlike altında. Bunlara da ödenek çıktı. Bu evlerimiz de taşındıktan sonra 20 yıldır yaşadığımız heyelan korkusu son bulacak.? dedi.

Heyelan bölgesinin hemen kenarındaki bir evde oturan Mehmet Dede (76) de kaymanın verdiği zararı her gün görenlerden. Eevinde daha çatlak meydana gelmediğini belirten Dede, risk teşkil ettiği takdirde taşınacağını söyledi.

Heyelanın ürkütücü boyutunu, terk edildikten sonra toprak kaması sonucu zarar gören 16 hanenin son durumu ortaya koyuyor. Ortadan ikiye ayrılmış odalar, yan yatmış evler, yer değiştirmiş halde bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber