Emniyetten ebevenylere: Onların yeri özeldir, çocuk koltuğunu ihmal etmeyin

Araçlarda, çocuk bağlama sistemleri birçok ülkede 1980'li yıllarda uygulanmaya başlanırken Türkiye'de çocuk taşıyan tüm araçlarda çocuk oto koltuğu bulundurma zorunluluğu 1 Haziran 2010 itibarıyla yasalaştı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2012 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasaya göre, boyu 150 santimetreden kısa ve ağırlığı 36 kilodan az olan tüm çocukların araçlarda oto koltuğuyla taşınması zorunlu kılındı. Yapılan araştırmalarda ise çocuk oto koltuğunun doğru kullanılmasıyla çocuk ölümlerinin yüzde 75 oranında azaldığı belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, çocukların yerinin özel olduğu vurgulandı.

Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının sebebinin; araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemek olduğunun dile getirildiği açıklamada, "Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler. Bunun sonuçlarını tam olarak önceden kestirmek mümkün değilse de en azında ağır şekilde yaralanacaklarını tahmin etmek güç değildir. Bir çocuk koltuğu kullanılması halinde ise özellikle bu yaralanmanın şiddetini azaltmak mümkün olduğu gibi bazı hallerde tümüyle önüne geçmek de mümkündür." denildi.

Çocuk koltuklarının, bebekler, yürümeyi yeni öğrenmiş çocuklar ve okul çağındaki küçük çocuklar olmak üzere üç grupta incelenebileceğine dikkat çekilen açıklamada, "Bunların kullanım amaçları aynı ise de kendi özelliklerine göre kullanılması gereklidir. Bütün çocuklar için boy ve kilolarına uygun büyüklükte bir koltuk ya da yükseltici seçilmelidir. Aksi halde emniyet kemeri bağlamak herhangi bir yarar sağlamayacaktır." ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber