Prof. Özkan: Gerçekleştirilen nakil ekip açısından çok zevkli geçti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2012 22:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen üçüncü tam yüz nakli hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, naklin kendisi ve ekip arkadaşları açısından çok zevkli geçtiğini söyledi.

Uşak'ta intihar girişiminde bulunduktan sonra 7 gün yoğun bakımda kalan ve dün beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın yüzü, böbrekleri ve karaciğeri ailesi tarafından bağışlandı. Yılmaz'ın yüzü 3,5 yaşında ateş düşmesi sonucu yüzü yanan 35 yaşındaki Turan Çolak'a nakledildi. Şu ana kadar Türkiye'de dört kez yüz nakli yapıldı. Bunlardan üçü tam yüz nakli olarak gerçekleşti. Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen üçüncü tam yüz nakli sonrası basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe ve Prof. Dr. Ömer Özkan katıldı.

Gerçekleştirilen nakil hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ömer Özkan, kendilerine bu nakil imkanını sağlayan Sağlık Bakanlığı'na teşekkür etti. Ömer Özkan, verici aileye başsağlığı diledi, nakilde yer alan hocaların desteğiyle güzel bir ameliyat olduğunu aktardı. Nakilin sonucunun da güzel olmasını dileyen Özkan, ?İnşallah sonucu da güzel olur. Verici aileye de başsağlığı diliyoruz.? dedi.

Tam yüz naklinin üçüncüsünü yaptıklarını kaydeden Özkan, yapılan her yüz naklinin diğerlerinden biraz farklı olduğunu belirtti. Özkan, ameliyatın daha önceki nakilden uzaması gibi bir durumun söz konusu olmadığını, yüzün alınışından nakline kadar çok güzel bir ameliyat geçirdiklerini vurguladı. 35 yaşındaki Turan Çolak'a nakledilen yüz nakli operasyonun her aşamasının çok zevkli geçtiğini kaydeden Özkan, sözlerine şöyle devam etti: ?Bu nakil tam bir yüz naklidir. Yüz derisi, göz kapakları, gözyaşı kanalları, saç derisi ve kulağı nakledildi. Bu nakilde detay fazla olduğu için alışma aşaması da uzun sürdü. Hastamızın şansı, yüz vericisinin yaşının küçük olması sebebiyle alıcı için büyük bir şans. Yoğun bakımda hastamız, her şey inşallah güzel gider. Bu gün aldığımız yorum çok güzeldi. Hasta adına da güzel duygular aldık. Tüm arkadaşlar adına.?

Verici Tevfik Yılmaz'ın uzuvlarının aynı nakil merkezine verilmemesinin istendiğini kaydeden Özkan, kendilerinin ilk olarak kol nakli için girişimde bulunduklarını, ancak uygun hasta olmadığı için yüzün uygun olması gerekçesiyle bu naklin gerçekleştiğini açıkladı.

?EKİPTE İKİ FARKLI PLASTİK CERRAH YER ALDI'

Gerçekleştirilen yüz nakli operasyonunda iki farklı üniversiteden de hocanın yer aldığını aktaran Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe, ilk gerçekleştirilen nakil gibi bu gün de hocaların çok başarılı bir operasyona imza attığını belirtti. Kurtcephe, bu gün gerçekleştirilen operasyonda ayrıca Gazi Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sühan Ayhan ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Murat Topalan'ın da yer aldığını bildirdi. Rektör Kurtcephe, Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine olağanüstü destek verdiğini belirterek, verici gence Allah'tan rahmet, ailesine de başsağlığı diledi.

Prof. Dr. Murat Topalan, bu güzel operasyonun Akdeniz Üniversitesi'nin, Türk plastik cerrahisinin başarısı olduğunu söyledi. Bu başarının hem Türk tıbbına hem de dünya tıbbına büyük katkılar sağladığını belirten Topalan, ?Tüm görevli arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Çok başarılı bir ameliyat oldu. Bu bir ekip işidir. Sağlık Bakanlığı'nın da katkısı yadsınamaz.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber