Gişe memuru: Otoyol gişesinde 4 ayda 400 bin YTL cebe attık

Haber Giriş : 11 Haziran 2005 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep otoyolunda görevli bir gişe memuru kendisi de dahil 14 gişe memurunun yolsuzluk yaptığını ihbar etti. Adı açıklanmayan gişe memuru ihbar mektubunda yolsuzluğu nasıl gerçekleştirdiklerini en ince ayrıntısına kadar anlattı

Karayolları Genel Müdürlüğü'ne gönderilen bir ihbar mektubu, otoyol gişelerinde milyarlık yolsuzluklar yapıldığını ortaya çıkardı. İtirafçı gişe memuru mektubunda Gaziantep Yetiştirme Yurdu'nda okuyup, orda büyüdüğünü ve 2000 yılında Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü'nde işe başladığını anlattı.

Silah zoruyla yolsuzluğa bulaştırıldığını iddia eden gişe memuru, kazandığı paralarla iki ay içinde Gaziantep Gazikent Mahallesi'nde bir daire ve tipo marka bir otomobil aldığını bildirdi. İşte şaşırtıcı ihbar mektubu ve çarpıcı iddialar:

Nasıl soyuyoruz?
* "Halen otoyollarda kullanılan çıkış arıza biletleri ben ve diğer gişe memurlarına dağıtılıyor. Bizler de bu çıkış arıza biletlerini çıkış yapan araçlara ücret makbuz alındısı olarak veriyoruz.

* Örneğin uzak mesafeden Gaziantep gişelerine gelen birinci sınıf araçtan 3 milyon 500 bin lira alınması gerekir. Bu araca yakın mesafe işlemi yaparak, cebimize 2 milyon 500 bin lira, devletimize 1 milyon lira bırakıyoruz.

* Başka bir örnek verirsek; 4. sınıf TIR'dan yakın mesafe 3 milyon uzak mesafe 11 milyon 500 bin lira alınması gerekir. Burda da aynı işlemi yapıyoruz ve bize kalan para 8 milyon lira oluyor.

* Yine başka bir örnek; Çıkış arıza biletlerinden 100 adet mevcuttur. 3 milyon lira bilet 300 milyon lira yapar. B.Ç abim bana 40 milyon lira karşılığında bunu verir. Hiç kimse de sesini çıkartmaz çünkü belinde silahı vardır. Beni ve benim gibi korumasız arkadaşları tehdit eder.

Bizler birer hırsızız
Çıkış arıza bilet doküman kontrolü Teknik Hesap Muhasebe Servisi'nde yapılmaktadır. Ama maalesef hiç kontrol yapılmaz. Çünkü gişe memurlarının kasa fazlalıkları olduğundan dolayı teknik hesap memurları bize her ayın 20 ve 25'inde fazla para veya eksik para tutarlarını söylerler. Bizde fazla parayı kasadan çalışırken alırız ve teknik hesaplara bakan arkadaşlara pay ederiz. Bu yüzdende hiçbir sorun çıkmaz. Her ayın para özet raporuyla gişeci raporunu incelerseniz ay sonuna doğru 20 ile 30 arasındaki hesaplarda para oynaması vardır. 4 ay içerisinde ambardan çıkış yapılan çıkış arıza biletleriyle istasyonlarda bulunan çıkış arıza biletlerini kontrol ederseniz kayıtta bulunmayan ve düşümü eksik olan en az 500 milyarlık bilet kayıptır. İşletme şefimiz Murat Bey ve Elektronik Müheandisimiz Tuncer Bey bu konuda duyarsız kalıyorlar. Neden idare amirlerimiz bunlardan korkuyor ve önlemini almıyorlar. Bu anlattığım işleri benimle birlikte 14 kişi yapıyor. Diğer arkadaşların hiçbir bilgisi yok. Çünkü ambardan zimmetle alınan biletleri, büyük abilerimiz istasyonlardan çalarlar ve bizlere dağıtırlar. Diğer çalışmakta olan arakadaşlarda şu an zor durumdalar. Yaşın yanında kuru da yanacak diye üzülüyorum. Diğer arkadaşlar masum, bizler hırsızlık yapıyoruz."

Her kabinde 3 kamera var yolsuzluk olmaz
* Muzaffer Kaplan (34) 17. Bölge Mahmutbey TEM Gişeleri İşletme Şefi: Biz burda yolsuzluk ya da hırsızlık olayları ile hiç karşılaşmadık. Çünkü denetimli ve dürüst bir çalışma ortamı sağladık. Herhangi bir olay yaşanmaması için her türlü denetimi sağladık. Her kabinde 3 kamera var.

Bir kabin içerde gişe memuruna dönük, ikincisi para alışverişini izleyecek şekilde kabinin üzerinde, biri de gişe memurunun kullandığı bilgisayarın monitöründe. Yani gişe memurunun yaptığı işlemi anında merkezdeki bilgisayara aktarıyor.

545 gişe memuru disiplin cezası aldı
Karayolları Genel Müdürlüğü'nden VATAN'a yapılan açıklamada otoyol başmühendisliği bulunan İstanbul 1. ve 17. Bölge Müdürlükleri ile İzmir 2. Bölge Müdürlüğü, Ankara 4. Bölge Müdürlüğü ve Mersin 5. Bölge Müdürlüklerinde 2000 yılından itibaren yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda, suç işledikleri tespit edilen 545 gişe memuru disiplin cezası almış, 2 gişe memuru da kadrodan çıkarılmış.

Gişe memurları dertli

Kapkaçtan farkı yok
Hüseyin Polat (37): Ben yolsuzluk yapan bir gişe memurunun, kapkaç yapan birinden farklı olmadığını düşünüyorum. Burada 8 saatte en az 2 milyar para topluyorum. Pazar akşamları ve bayramlarda 3-4 milyara kadar çıkıyor bu para. Elbette çok cazip geliyor özellikle de aldığımız aylık maaş bu paranın dörtte biriyse.

Giden gelmiyor
Osman Yeşil (36): Yaptığımız iş çok zor. Pek çok arkadaşımız psikolojik tedavi görüyor. Egzos ve kurşun zehirlenmesi nedeniyle gişede çalışamaz raporu alan ve çalışamayan arkadaşlarımız var. Yani giden gelmiyor.

Para kağıt parçası
Levent Löğün (39): Çok zor koşullarda çalıştığımız halde ben ve arkadaşlarım hırsızlığa, yolsuzlağa asla tenezzül etmedik. Maaşımızın 3 hatta 4 katı para topluyoruz 8 saat içinde. Ama gişe vatandaştan aldığımız paraları, para gibi değil kağıt parçası gibi görüyoruz artık. Çünkü bize ait değil.

Cambazlık yapıyoruz
Aşur Gümüşoğlu (39): Hırsızlığın savunulur yanı yok. aklılık payı yok. Ancak büyük sıkıntılarımız olduğunun da bilinmesi lazım. En büyük sorunumuz ekonomik. 550 milyon maaş alıyoruz, lojman hakkımız yok. Bu maaşla geçinmek için tam anlamıyla cambazlık yapıyoruz.


vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber