Süryani muhtardan köyünüze dönün çağrısı

Mardin'in Midyat ilçesinde yaşayan Süryaniler topraklarına dönmeye başladı. Elbeyendi köyü muhtarı Aziz Demir Avrupa'da yaşayan diğer Süryanilere de topraklarına dönmeleri çağrısında bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2012 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 yıl İsviçre'de yaşadıktan sonra ailesiyle birlikte 2006 yılında Türkiye'ye dönüş yapan Aziz Demir (45), Elbeyendi köyüne yerleşti. İlk yıllar bir takım bürokratik engellerle karşılaştıklarını belirten Demir, bu bakımdan yeni anayasadan beklentileri olduğunu söyledi.

Aynı köylü olan 12 aile daha köylerine dönüş yapmış. 24 villanın inşa edildiği köyde altyapı sorunu bulunmuyor. Köy meydanında kafeterya ve internet salonu, ibadet etmeleri için de kilise inşa edilmiş.

?SÜRYANİLER GERİ DÖNECEKLER?

Aziz Demir ve Şemso Demir üç çocuğu ile birlikte köylerine dönüş yaptıktan sonra huzurlu olduklarını belirterek, yurt dışında yaşayan Süryanilere de köyünüze dönün çağrısında bulunuyor. Demir, ?İşte memleketimizdir burası, vatanımızdır, binlerce senelerdir dedelerimiz burada yaşadı. Tarihimiz burada yazılmıştır, bunu sahiplenmelerini, geri dönüş yapmalarını istiyoruz.? şeklinde konuştu.

Geri dönüşlerin devletin politikasıyla bağlantılı olduğunu belirten Demir, ?Eğer devlet Süryanileri sahiplenirse, bu anayasa değişikliğinde hak tanıyacaksa o zaman Süryaniler daha da geri dönüş yapacaklar ve gidip gelecekler.? ifadesini kullandı.

FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER AYDINLATILSIN

80 ve 90'lı yıllarda birçok Süryani'nin öldürüldüğünü belirten Demir, ?50-60 insanımız öldürülmüş burada. Bunların katili olarak tek bir kişi dahi yakalanmamış. Yani bunlara devletin el atmasını ve bu olayları açığa kavuşturmasını istiyoruz. Bunların hepsi faili meçhul olamaz.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber