Baraj karşıtı ve doğa aktivisti Roberto, Hasankeyf'te

Uluslararası birçok doğa ve baraj karşıtı harekette öncülük eden Roberto Epple ve eşi Michelle, Batman ve Hasankeyf'i gezdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2012 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aktivistler köprü başında yapılan toplantıda, Doğa Derneği Hasankeyf Proje Koordinatörü Derya Engin, Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, Aydın-Der Başkanı Evren Arı, Batman Turizm Tanıtım Dernek Başkanı Emin Bulut ve Hasankeyf gönüllülerine dünyada ve Avrupa'da yapılan barajlar ve bu barajlara karşı yapılan mücadelelerden örnekler verdi. 2 saatlik bir slayt sunumuyla bilgi veren Reberto Epple, baraj projelerinin bir çok ülkede doğa ve çevreyi tahrip ettiğine dikkat çekerek, Çin'den Avrupa'ya, Afrika'dan Asya'ya, Amerika'ya kadar ciddi bir doğa tahribinin söz konusu olduğunu ileri sürdü.

Doğa aktivitelerinden dolayı dünyada risk altında olan büyük nehir havzalarının korunmasına yönelik çalışmalar nedeniyle dünya nehirleri kardeşlik ağı oluştuğunu kaydeden Roberto, baraj karşıtlığından ötürü dünya insanlarının birbirlerine yakınlaştığını ifade etti.

Özellikle İspanya'nın Bask bölgesinde yapılan ve Ilısu Barajı kadar büyük ölçekte olan barajın gövdesi tamamlanmasına rağmen yoğun kamuoyu baskısından ötürü su toplanmadan projeden vazgeçildiğini ileri süren Roberto, barajın gövdesinin köprü görevi gördüğünü söyledi.

Dünyadaki bütün nehirlerin üzerinde yapılan barajların uluslararası sermaye tarafından desteklendiğine vurgu yapan Roberto, ?2005 yılından bu yana temmuz ayının 2. pazar günü bütün dünyadaki baraj tehlikesi geçiren nehirlere saat 16.00'da ve aynı anda Big jumb (Büyük atlayış) atlayarak dikkat çekmekteyiz. Geçen sene 300 bin insan atlamıştı. Dicle Nehri'nde Hasankeyf ?te geçen sene bu atlayış gerçekleşmişti. Dileğimiz bu rakamın 400 bine çıkmasıdır. Biz Fransa'da Avrupa'nın geniş nehir sistemlerinin çeşitliliğini araştırma hareketi olarak başladık. Amacımız dünya nehirlerinin doğal akması ve baraj projelerinin durdurulmasıdır. Dünyadaki birçok doğa ve çevre örgütüyle ortak çalışmalar yapmaktayız.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber