DASİDEF Başkanı Dolar: Destekleme mevzuatındaki zorluklar hafifletilmeli

Doğu Anadolu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Başkanı Osman Dolar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklerinden Erzurumluların yeterince faydalanamadığını belirtti. Dolar, TKDK mevzuatındaki zorlukların hafifletilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2012 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD) Tarım Hayvancılık Gıda Komitesi, 6.proje çağrısına çıkan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) destekleri hakkında üyelerini bilgilendirdi. ERGİAD toplantı salonundaki programda, ERGİAD proje koordinasyon birimi uzmanları tarafından TKDK sunumu yapıldı. Sunumda, süt sığırcılığı, besicilik, süt işleme tesisleri, süt toplama tesisleri, kesimhane ve et işleme tesisleri, arıcılık, süs bitkileri yetiştiriciliği, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işlemlerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi konularında girişimciler bilgilendirildi.

Uzmanlar, kabul gören projelerin 5 yıl sürdürülebilir özelliğe sahip olması, süt sığırcılığı için başvuru sahibinin 10 ile 100 büyükbaş şartı aranması, küçükbaş için ise 50 ile 300 arasında koyun keçi alınması şartı gerektiğini vurgulayarak, projeye ilgi duyan yatırımcıların 15 bin euro ile 1 milyon euro arasında destek alabileceklerini dile getirdi. 40 yaş altı girişimcilerin yüzde 55, dağlık kesim diye tabir edilen alanlarda yapılacak müracaatlardaki proje sahiplerine ise yüzde 60 hibe verileceğinin altını çizen uzmanlar, hem dağlık hem de 40 yaş altı olan girişimcilerin hibe alma oranının yüzde 65'e çıkabileceğini belirtti.

Komiteye başkanlık eden DASİDEF Başkanı Osman Dolar, TKDK'nın tarım ve hayvancılık merkezi olan Erzurum'un bu destekten yeteri kadar faydalanamadığını belirterek, bu hususta işadamlarını yatırıma çağırdı. Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kars, Kahramanmaraş, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat gibi illerin TKDK proje çağrılarından azami ölçüde faydalandığını belirten Dolar, Kars ilinde 5 firmanın da TKDK'dan destek aldığını, bu yatırımın Erzurum'da da yapılabileceğini vurguladı.

Dolar, TKDK desteklerinden faydalanmak için sivil toplum kuruluşları, işadamları ve kamu kurumlarının ortak hareket etmesi gerektiğini de dile getirdi. Dolar, Erzurum'un bu destekten yeteri kadar faydalanamamasının sebeplerinin iyi araştırılmasının gerekli olduğunu söyledi. Bu sebeplerden birisinin de işadamlarını yönlendirecek, proje desteği verecek bir birimin olmaması olarak gösteren Dolar, bu problemi gidermek için ERGİAD bünyesinde TKDK proje danışmanlık biriminin kurulduğunu belirtti. Dolar ayrıca, TKDK koordinatörlüğünün de işadamlarını bilgilendirmelerini ve bu hususta TKDK mevzuatında ki zorlukları hafifletmelerini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber