20 yıldır bekleyen Manavgat Çayı Su Temin Projesi'ne MATAB talip oldu

20 yıl önce başlatılan Manavgat Çayı Su Temin Projesi'ne Manavgat Çevre Koruma Turizm Altyapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birlik Başkanlığı(MATAB) talip oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2012 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MATAB Başkanı Recep Barut, akan suyun değerlendirilmesi için Manavgat Çayı Su Temin Projesi'ne talip olduklarını açıkladı. Projeyi hayata geçirerek Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinin içme suyu sorununa köklü neşter vurmak istediklerini belirten Barut, suya talip olduklarını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na bildirdiklerini kaydetti. Barut, "20 yıl önce hazırlanan projeye talibiz. Suyumuza sahip çıkarak en güzel şekilde değerlendirmek istiyoruz. Projeyi bir an önce hayata geçirerek 'Su Akar Türk bakar' anlayışından bir an önce kutulmak istiyoruz. Suyumuzun boşa aklamasını istemiyoruz. Su kaynağımızı en güzel şekilde değerlendirmek istiyoruz." dedi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Antalya 13. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, 2 ay önce Manavgat'ta yaptığı açıklamada 20 yıl önce başlanan Manavgat Çayı Su Temin Projesi'nin ortada kaldığını söylemişti. Suyun yurtdışına satışının olmadığını belirten Sedat Özpınar, projeye 2 yıl önce Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü (ASAT)'nün talip olduğunu, ardından vazgeçtiğini belirtmişti.

Manavgat suyuna ilk talip olan ülke İsrail olmuştu. İsrailli bir müşavirlik şirketi olan Tahal, ön fizibilite raporu hazırlayarak dönemin hükümetine 'Manavgat Çayı üzerinde kurulu Oymapınar Barajı'ndan su alınıp deniz yoluyla İsrail'e taşınabileceğine' ilişkin rapor sunmuştu. Bunun üzerine 'Medussa Plaktik' balonların mümessili Cantur şirketi İsraillilerle işbirliği içinde hükümete daha detaylı rapor sundu. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, rapor üzerine suyun Oymapınar'dan değil, Kepez Barajı'ndan alınmasını önerdi. Medusa şirketi ile İsrailliler arasında 'know-how' konusunda anlaşmazlık çıkması üzerine konu ülke ve dünya gündemine taşındı. İngiliz Wall Street Journal gazetesinin 'Türkiye İsrail'e su satıyor' haberi üzerine Arap ülkelerinin aşırı tepkisi üzerine dönemin hükümeti tarafından proje askıya alındı. Bir dönem Libya Lideri Muhammer Kaddafi de Manavgat suyuna talip olmuş, ardından vazgeçmişti. 10 Nisan 1992 yılında başlanılan proje 1999 yılında tamamlandı. Türkiye ve diğer yakın ülkelere su temini sağlaması düşünülen proje kapsamda günde 500 bin metreküp suyun Manavgat Irmağı'ndan alınarak nakledilmek üzere 250 bin metreküpünün arıtılabileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber