Haliç'i temizleyen ekip Akkaya için Niğde'ye geldi

AK Parti Niğde milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi'nin çözülmesi için yoğun bir çaba sarf ettikleri Akkaya Barajı'ndaki kirlilik için Haliç'i temizleyen ekip Niğde'ye geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2012 17:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatı ile Niğde'ye gelen DSİ'ye bağlı teknik ekip, Akkaya Barajı'nda nasıl bir yol izleneceğine dair bazı incelemelerde bulunacak. İnceleme ve tespitler sonrası bir yıl içerisinde barajın temizlenerek, kötü kokuların ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Teknik ekip İstanbul Haliç Boğazı'nın temizlenmesinde büyük emeği olan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Mustafa Uzun, DSİ Bakım ve İşletme Daire Başkanı Ahmet Fikret Kasalak ve DSİ mühendislerinden oluşuyor. Heyete DSİ Niğde Şube Müdürü Tarık Pasin'in yanı sıra Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özmen, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yiğit ile Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat eşlik ediyor.

İncelemeler sonrası değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, ?Akkaya'da yıllardan beri arıtılmayan atık sulardan dolayı dolgu ve tabanda hidrojen sülfür ve metan gazları oluşmaya başlamış. Hidrojen sülfür çok ciddi koku kirliliğine neden olur ve çürük yumurta kokusuna benzer. Bir inceleme yaptık ekiplerimizle, yapılması gerekeni kafamızda netleştirdik. İnşallah bununla ilgili analiz ve tespit çalışmaları yapacağız, nasıl kurutabiliriz gibi teknik özellikler belirlenecek. Niğde Belediyesi'nin de mevcut tesisi çalışmaya başlayacak.? dedi. Haliç'i de temizleyerek, insanlara rahat bir hava sunduklarını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: ?Haliç boğazının temizlenmesi projesini ben hazırladım. Akkaya Barajı'ndaki temizliği çevreye minimum zarar vererek yapacağız ve sorunu ortadan kaldıracağız. Kaliteli bir hava solumamız gerekiyor, hidrojen sülfür çok tehlikelidir ve insana ciddi zarar veriyor. Bu koku ortadan kalktığında şehir daha yaşanabilir olacak, şimdiden hayırlı olsun diliyorum.?

BARAJ BOŞALTILARAK TEMİZLENECEK

Temizleme çalışmasının bir yıl içerisinde bitirileceğini söyleyen Devlet Su İşleri Konya Bölge Müdürü Mustafa Uzun ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: ?Baraja gelen kirletici unsurlardan olan Niğde ilinin evsel ve katı atıklarının önlenmesi olarak, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan da mevcut katı atık arıtma tesisinin aktif hale geleceğini ve gerekenin yapılacağını söyledi. Gerekli çalışmaları yaptık ve diğer çalışmalar yapıldıktan sonra proje başlayacak ve çalışma sonunda Niğde temiz bir baraja kavuşmuş olacak. Bu çalışmalarda Akkaya Barajı'nın boşaltılarak temizlenmesini düşünüyoruz. Yöntemler tamamen belirlendikten sonra çalışmalara en kısa zamanda başlayacağız. Gerek Niğde gerekse Bor ilçesi bu kokudan kurtulmuş olacak ve güzel bir mesire olarak kullanılacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber