ÖSS için okula klima taktıran var

Haber Giriş : 15 Haziran 2005 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Üniversite kapısındaki 1.5 milyon gencin ter dökeceği Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) okullar için ilginç bir katkı sağlıyor. 19 Haziran'daki sınav öncesi, en az üniversite adayları kadar stres yaşayan veliler, çocuklarının rahat etmesi için sınava gireceği sınıflara sandalye ve klima alıyor.
180 dakikalık büyük yarışta son hazırlıklar yapılıyor. Hangi okullarda sınava gireceklerini öğrenen adaylar, anne-babalarıyla salonları gezip koşullarını değerlendiriyor. Çocukları ilköğretim okullarının dersliklerinde sınava girecek pek çok anne-baba, küçük çocuklara göre yapılmış sıralarda üç saat oturup soru çözmelerinin sağlıklı olmayacağını savunuyor. Veliler ayrıca dersliklerin güneş alıp almadığı, perdenin ışığı yeterince kesip kesemeyeceğine kadar pek çok ayrıntıyı inceliyor.

'Klima sınavdan sonra okula kalıyor'
Okul yöneticileri, durumu şöyle özetliyor: "Çocuğu sıraya sığmadığı için sandalye koltuk, masa getirmek isteyen veliler çıkıyor. Buna izin verilmiyor, çünkü bu o aday için ayrıcalık olur. Bu izin verilmediği için, çocuğun sınava gireceği sınıfa, aday sayısı kadar sandalye alan veliler çıktı. Sınavda başarıyı engelleyici en önemli faktörlerden biri olarak da sıcak hava gösteriliyor. Çocuğunun sınava gireceği sınıfa klima taktıran veliler var. Her ÖSS öncesi pek çok veliden uygun sandalye veya klimalı sınıf talebi geliyor. Bazı dersliklerde klima var, bazılarında yok. Veliler tepki gösteriyor. İsteyen veliye klima taktırma izni veriliyor, klima okula kalıyor."


Bacaklarınızı uzatın ve...
Ortopedist Doç. Dr. Levent Köstem: Boylu boslu gençlerin, 7-8 yaşlarındaki çocukların oturmaları için yapılmış sıralarda, böyle bir sınava girmelerinin doğru olmadığı kesindir. Bu sıralarda oturan gençlerin dizleri, belleri, sırtları ağrır. Adayların oturacağı sandalye, masa uygun olmalı. Sıcaktan, güneşten etkilenmelerini önleyecek önlemler alınmalı. En önemlisi konsantrasyonlarının bozulması. Bir de bu duruma tepki gösterirlerse daha da kötü olur. Tavsiyem 'Bu memlekette böyle şeyler olur' deyip, daha dikkatli olmaları. Bacaklarını uzatarak otursunlar. Cevap düşünürken sırtlarını arkaya doğru verip germe hareketi, boyun hareketi yapsınlar. Kesinlikle ağrı kesici almasınlar.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber