Okul kantinlerinde yasak, okul civarında serbest

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, okul kantinlerinde satışı yasak olan gıdaların okul civarındaki işletmelerde satılmasının haksız rekabeti doğurduğunu belirterek, ?Eğer bir ürün sağlıksız ise satışı her yerde yasaklanmalıdır? dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, Mersin Büfeciler ve Kantinciler Odası'nı ziyaret ederek Oda Başkanı Atilla Diniz'den odanın sorunları hakkında bilgi aldı. Ziyarette, esnafın içinde bulunduğu sıkıntıları ve sorunları dile getiren Dinçer, özellikle büyük alışveriş merkezlerinin yarattığı sıkıntıya değinerek, konuyla ilgili yasa tasarısının yıllardır TBMM'de beklediğini, bu nedenle soruna çözüm üretemediklerini kaydetti.

Okul kantini işletmecilerinin yaşadıkları sorunlara da vurgu yapan Dinçer, okul kantinlerinde obeziteyle mücadele kapsamında kolalı içeceklerle cips türü yiyeceklerin satışına izin verilmediğini ancak, okul civarındaki işyerlerinde bu tür gıda ürünlerinin satışının yapıldığını ifade etti. Bunun haksız rekabeti getirdiğine dikkat çeken Dinçer, ?Benim kantinci esnafımın okulda satışını yapamadığı ürünler, okul etrafındaki diğer işletmelerde rahatlıkla satılabiliyor. Obeziteyle mücadele sadece okul içiyle sınırlı tutulmamalı, diğer işletmelerde de uygulanmalıdır. Eğer bir ürün sağlıksız ise satışı her yerde yasaklanmalıdır. Obeziteyle mücadelenin amacına ulaşması için satışın hiçbir yerde yapılmaması gerekmektedir? dedi.

?KANTİN İHALE BEDELLERİ ASTRONOMİK DÜZEYDE?

Kantin işletmecilerinin en büyük sorunlarından birinin de ihale bedelleri olduğunu aktaran Dinçer, okul idarecilerinin kantin ihale bedelini belirlerken, işletmeci esnafın aldığı riski de göz önünde bulundurarak ihale bedelini makul düzeyde tutması gerektiğini söyledi. Bugün okul kantinleri çok astronomik fiyatlarla ihale edildiğinin altını çizen Dinçer, ?Obeziteyle mücadele kapsamında kantinlerde her türlü kolalı gazlı içeceklerle cips türü ürünlerin satışı yasak. Böyle olunca kantinci esnafımıza satışını yapacak çok az türde ürün kalıyor. Masrafını dahi karşılamada zorlanan kantinci esnafımız bu astronomik fiyatların altından kalkamaz. Böyle giderse hiçbir kantinci esnafımız bu ihalelere katılamayacak. Bunun önüne geçilmesi için okul idarecileri bindiği dalı kesmemeli ve ihale bedelleri daha makul düzeyde tutmalıdır? diye konuştu.

Alkol ve tütün ürünlerine yapılan son zamlarla birlikte Mersin'de kaçak içki ve sigara satışının patladığına da işaret eden Dinçer, bugün her köşe başında satılan kaçak sigaranın büfeci esnafın ekmeğinin küçülmesine neden olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ?Devletine karşı her türlü yasal sorumluluğunu yerine getiren büfeci esnafımız, kaçak sigara satıcılarına karşı korunmalıdır. Emniyetimizin kaçak sigara satıcılarına karşı daha duyarlı davranmasını ve kontrollerini arttırmasını beklemekteyiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber