30 ülkeden 80 Türkçe sevdalısı Balıkesirlilerle buluşacak

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 10.'su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Balıkesir ayağı 5 Haziran Salı günü yapılacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atütürk Stadı'nda saat 21.00'de gerçekleştirilecek ve 5 kıtadan 80 öğrencinin katılacağı Balıkesir'deki organizasyon birbirinden renkli gösterilere sahne olacak.

Beş kıtadan 135 ülkenin katılımıyla bu yıl 10. kez düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Balıkesir bölümü nedeniyle Tertip Komitesi tarafından basın toplantısı düzenlendi. Tertip Komitesi Başkanı Hasan Kamil Keskin ve Balıkesir Mezunlar Derneği (BMD) Başkanı Ali Miraç Günerli, Elit Asya Otel'de düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında organizasyon hakkında bilgi verdi.

Dilin insanların birbirlerini anlamasını ve kaynaşmasını sağlayan bir unsur olduğunu belirten Keskin, iletişim çağında kültürlerin birbirleri ile kaynaşması, farklı kültürlere sahip insanların birbirleriyle anlaşmasının dil yardımıyla olduğunu kaydetti. Türkçe Olimpiyatları'nın Türkçenin dünyada hak ettiği konuma gelmesi ve daha yaygın şekilde kullanılması için oluşturulan bir emeğin ürünü olduğuna dikkat çeken Keskin, "En iyi Türkçe öğrenenleri ödüllendirmek amacıyla 2003 yılından beri düzenlenen olimpiyatlar yurt dışında Türkçe'ye karşı büyük bir heyecan ve ilgi uyandırdı. 2003 yılında 17 ülkeden 62 öğrencinin katılımıyla başlayan bu etkinlikler, bugün gelinen noktaya baktığımızda 137 ülkeden bin 500 öğrencinin katıldığını görüyoruz. Ayrıca bu bin 500 öğrencinin seçilmesi esnasında kendi ülkelerinde yapılan yarışmaları da göz önüne alındığında 15 bin öğrenci güzel Türkçemizi öğrenmek adına yarışmalara katıldı." dedi.

"BU YIL 55 BİN KİŞİ BEKLİYORUZ"

Ülke genelinde 41 ilde 65 sahnede yapılacak Uluslararası 10. Türkçe Olimpiyatları'nın Balıkesir etkinliği Yayla'nın ana sponsorluğunda ve Balıkesir Belediyesi'nin desteğiyle 5 Haziran Salı günü saat 21.00'da Atatürk Stadı'nda yapılacak.

Etkinliklere 30 ülkeden 80 öğrencinin katılacağını ifade eden Tertip Komitesi Başkanı Hasan Kamil Keskin etkinliklerin bir ayağının Balıkesir'de düzenlenmesinin ilin tanıtımına artı bir değer katacağını vurguladı. Konuk öğrencilerin Türkçe şarkı, şiir, halk oyunları, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarışacağı bilgisini verdi.

Bu yıl Atatürk Stadı'nın karşısında bulunan Kuvay-i Milliye Meyda'nında sponsor firmaların stand açacaklarını söyleyen Keskin, ayrıca şehir içinde bulunan üç adet dijital ilan panosundan gösterilerin yayınlanması için çalışmaların sürdüğünü hatırlattı. Ayrıca Bandırma, Edremit ve Burhaniye ilçelerinde bulunan dijital ilan panolarından da yayın yapmak için uğraş verdiklerini söyledi.

Gösterileri izlemek için Çanakkale'den de 3 bin kişinin geleceğini belirten Keskin, şöyle devam etti: "Balıkesir gerçekten meseleye sahip çıktı. Bu yıl önemli bir gelişme ise yarışmaya katılacak olan öğrencilerin Türkçeyi çok iyi seviyede bilmeleri şartı konuldu. Yani buraya gelecek öğrencilerimiz bizim kadar Türkçe'ye hakimler. Yarışmaların finali 14 Haziran'da İstanbul Arena'da yapılacak. Unutulmaz bir gösteri olacak. Hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor."

Balıkesir'in haziran ayında, dostluk adına, barış adına farklı ülkelerden gelen misafirlerle şenleneceğinin altını çizen Keskin, sözlerine şöyle devam etti: "Organizasyon dostluğun ve barışın pekişmesinde, sevginin yücelmesinde önemli bir adım olacaktır. Bizler BMD olarak her yıl geleneksel bir keyfiyet kazanan geçtiğimiz yıl Balıkesir'de 48 bin kişi ile gerçekleştirilen organizasyonumuza bu yıl 55 bin vatandaşımızı bekliyoruz. Tüm halkımızın davetli olduğu bu organizasyona destek veren başta Sayın Valimiz olmak üzere tüm devlet erkanına, Balıkesir Belediyesi ve sponsorlarımıza çok teşekkür ediyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber