Yasakçı profesöre karşı STK'lardan açıklama: Eğitim hakkı engellenemez

İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOK), Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü'nün başörtülü öğrencilere uyguladığı baskı nedeniyle ortak bir basın açıklaması yaparak, kimsenin eğitim ve öğretim hakkının engellenemeyeceği belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Anayasa ile verilen hakların ihlal edildiği savunulan açıklamada, "Tek tip dayatmacı ve baskıcı düşünceler, ellerine geçirdikleri güç ile halkımızın en doğal insan hakkı olan inandığını yaşama hakkını, bahaneler göstererek ellerinden almaya çalışmışlar ve çalışmaktadırlar. Bunun tezahürü olarak bugün görülen yargılamaların, iddia edilen suçların neler olduğunu ve neler yapmak istediklerini hep beraber kamuoyu önünde takip etmekteyiz. Bu zihniyetteki kişiler, sözde kendilerini ilerici olarak adlandıran, halka rağmen ne pahasına olursa olsun kendi düşüncelerini kabul ettirmek isteyen zalimlerdir." denildi.

Yapılan açıklamada, Anayasa'nın 10. maddesinde yer alan, "Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları, bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." denildiği, ayrıca 42. maddesinde de "Kimsenin eğitim ve öğretim hakkı engellenemez" hükmünün yer aldığı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 2. maddesinde ise "Herkes ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya herhangi başka bir ayrım gözetmeksizin bu bildirge ile ilan olunan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabilir." ifadelerinin bulunduğu hatırlatılarak, yapılanların bu üç maddeye de aykırı olduğu vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda, hem İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde inanmak ve inandığını yaşamanın insan hakları hakkı olarak tanımlandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Anayasa'da bu haklar verilmiş ve ülkemiz de bu konuda uluslararası sözleşmelere taraf olmuştur. Tek tip dayatmacı ve baskıcı düşünceler, ellerine geçirdikleri güç ile halkımızın en doğal insan hakkı olan inandığını yaşama hakkını, bahaneler göstererek ellerinden almaya çalışmışlar ve çalışmaktadırlar. Bunun tezahürü olarak bugün görülen yargılamaların, iddia edilen suçların neler olduğunu ve neler yapmak istediklerini hep beraber kamuoyu önünde takip etmekteyiz. Bu zihniyetteki kişiler, sözde kendilerini ilerici olarak adlandıran, halka rağmen ne pahasına olursa olsun kendi düşüncelerini kabul ettirmek isteyen zalimlerdir. Bu düşünceyle, yine kendi kendine vazife çıkaran Ege Üniversite Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü, asıl işi bilim üreterek ülkemize faydalı olmak iken, kendi ifadesiyle demokratik hakkını kullanarak (!) başı örtülü bayan öğrencileri okula sokmamak için okul kapısını kilitlemektedir. Bu da yetmiyormuş gibi bu öğrencilerin fotoğraflarını çekmek suretiyle üniversitede tesettürlü avına girişmiştir."

Davranışlarından dolayı Prof. Dr. Rennan Pekünlü'nün, Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından kınandığı, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı tarafından kınama ve kademe ilerleme cezaları verildiği hatırlatılarak, "Bunlara rağmen Prof. Dr. Rennan Pekünlü, başörtüsü karşıtlığı mücadelesine (!) devam etmektedir. Değişimin aslında bilim yuvaları olan üniversitelerden çıkması ve öğretim üyelerinin yerli, yabancı meslektaşlarıyla bilim yarışında bulunmaları gerekirken, bu öğretim üyesi hala kendini kaybetmiş derecede insan hakları ihlali yaparak tesettürlü avını sürdürmektedir. Asıl işi bilim ile uğraşmak olması gereken bu şahsı şiddetle kınıyor, bu işleri bırakarak asli görevine geri dönmesini; eğer bu mümkün olmuyorsa bilim yapmaya ehil olmadığına dair kendisinin tescillenmesini ve gerekli hukuki işlemler yapılarak öğretim üyeliğinden uzaklaştırılması için yetkili makamları göreve davet ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya destek veren İSTOK bileşenleri şunlar: "Mazlum Der İzmir Şubesi, İzmir İmam Hatipliler ve Mezunları Derneği, İzmir İnsani Yardım Derneği, Ümitvar Derneği, Çağrı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği İzmir Şubesi, Özgün Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Karşıyaka İmam Hatip Mezunları Derneği, İz-Der, İnsan Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği, Ensar Vakfı İzmir Şubesi, Hayat-Der, MMG İzmir Şubesi, İlim Yayma Cemiyeti İzmir Şubesi, Diyanet-Sen İzmir Şubesi, Aklı Selim Derneği, İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği, Kestanepazarı Derneği."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber