Türkçe'nin bülbülleri, bu yıl 'el ele' bayram mesajı verecek

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl 10.su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları tanıtım toplantısı Avrupa'nın en yüksek binası Sapphire 360 seyir terasında düzenlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2012 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 Mayıs - 14 Haziran tarihleri arasında düzenlenen bu yılki etkinlikler kapsamında üç büyük ilde Türkçe olimpiyatları sergisi açılacak. Olimpiyatların kapanış töreni ise Türk Telekom Arena'da yapılacak. Olimpiyatların bu yılki sloganı ise 'İnsanlık el ele bayram o bayram olur' şeklinde belirlendi.

Toplantıya; Türkçeder Başkanı Dr. Ali Ursavaş, Başkan Yardımcısı Tuncay Öztürk, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Medya Koordinatörü Halit Soylu ve olimpiyatlarda yarışacak bazı öğrenciler katıldı. Program, Türkçe Olimpiyatları tanıtım filminin izletilmesiyle başladı.

Toplantıda konuşan Dr. Ali Ursavaş, bu yıl 10.'su düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları'nın 30 Mayıs -14 Haziran tarihleri arasında yapılacağını söyledi. Olimpiyatlarda 135 ülkeden bin 500 öğrencinin katılacağı yarışmalar yapılacağını belirten Ursavaş, 41 ayrı şehirde gerçekleştirilecek programlardan sonra İstanbul'da yapılacak veda töreniyle sona ereceğini dile getirdi.

Öğrencilerin 10. yıl için çok özel gösteriler hazırladığını kaydeden Dr. Ali Ursavaş, gösterilerin 65 ayrı sahnede izleyicileriyle buluşacaklarını belirtti. Ursavaş, daha önce ?Sevgi dili Türkçe,', ?Aynı Dili Konuşuyoruz', ?Gelin Tanış Olalım' sloganlarını kullanan Türkçe Olimpiyatları'nın bu seneki sloganının ?İnsanlık el ele bayram o bayram olur' şeklinde belirlendiğini söyledi. Türkçe Olimpiyatları'nın dini, dili, ırkı farklı dünyanın değişik ülke ve kıtalarından Türkçe ile buluşan öğrencilerin bir kere daha sevgi ve dostluk mesajlarıyla, yeni bir dünya dileklerini seslendireceğini ifade etti.

Olimpiyatlarda şarkı, şiir, halk oyunları, genel kültür, güzel konuşma, özel beceri gibi 20 ayrı yarışma dalı bulunduğunu ifade eden Ursavaş, ?Kıyasıya geçen yarışmalarda öğrencilerin gayretlerini, ülkemizin çok değerli bilim adamları ve sanatçılardan oluşan jüriler değerlendirecektir. Ödüller de aynı şekilde sanatçılarımız ve devlet büyüklerimiz tarafından kendilerine takdim edilecektir.? dedi.

Türkçe Olimpiyatları'nın Türkiye'nin doğru ve etkin tanıtımına önemli katkı yaptığını vurgulayan Dr. Ali Ursavaş, ?Milletimiz gerek gösterileri izleyerek, gerek ülke tanıtım standlarını ziyaret ederek, gerekse öğrencileri evlerinde misafir ederek, karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı sarsılmaz kalıcı dostluklar kurmaktadırlar.? ifadelerini kullandı.

'OLİMPİYATLARIN ARKASINDA, DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAKİ EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAR'

Türkçe Olimpiyatları'nda en büyük payın yurt dışında açılan ve Türkiye'nin gururu Türk okullarına ait olduğunun altını çizen Ursavaş, ?Bu okullardan binlerce öğrenciye evresel insani değerler çizgisinde, en güzel şekilde eğitim veren ve sevgiyle Türkçe'yi öğreten öğretmenlerimizi fedakar çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz. Bu fikir işçileri için, bu eğitim gönüllüleri için desteklerini esirgemeyen aziz milletimize şükranlarımızı arz ediyoruz. Şüphesiz her işin başarısı onun topluma mal olmasıyla doğru orantılıdır.? şeklinde konuştu.

Türkçe Olimpiyatları Medya Koordinatörü Halit Soylu da, olimpiyat organizasyonu ve takvimi hakkında detaylı bilgi verdi. Soylu, "Bu yılki olimpiyatlara 5 kıtada, 135 ülkeden bin 500 öğrenci katılacak. Her sene farklı bir sloganla dünyaya barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik mesajı veren Türkçe Olimpiyatları'nın bu seneki teması 'İnsanlık için el ele, Bayram o bayram olur' olarak belirlendi. Dünyanın dört bir tarafından gelerek olimpiyatlarda hünerlerini sergileyecek öğrenciler, şarkı, şiir, halk oyunları, genel kültür, güzel konuşma ve özel beceri gibi 20 ayrı kategoride yarışacak." bilgisini verdi.

Bu arada, geçen yıl senaryosundan, oyuncularına ve reklam ekibine kadar büyük ilgi gören ve ses getiren reklam filmi bu yıl da yayınlanacak. Güney Afrika, Moğolistan, Tanzanya, Brezilya, Endonezya'da çekilen 5 ayrı reklam filmi yakın bir süre sonra televizyonlardaki yerini alacak.

3 BÜYÜK İLDE TÜRKÇE OLİMPİYATLARI SERGİSİ

17 ülke 62 öğrenci ile başlayan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın tarihi sürecini anlatan fotoğraf sergileri İstanbul, Ankara ve İzmir'de sergilenecek. 10 yıllık Uluslararası Türkçe Olimpiyatları serüveninden akıllarda kalan, usta ellerin objektiflerinden çıkan 300 fotoğraf İstanbul Atatürk Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı dış hatlar terminallerinden beğeniye sunulacak.

Her sene Ankara Altınpark'ta yapılan ve yüz binlerce insanı ağırlayan tültür şöleni, bu yıl İstanbul'da gerçekleştirilecek. Olimpiyatların 10. yılında 135 ülkenin katılacağı şölenler 1, 2 ve 3 Haziran tarihlerinde Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi'nde yapılacak. Kültür şöleninde her ülke kendi kültürünü, kıyafetini, yemeğini, müziğini tanıtma fırsatı bulacak. Ülkesinin tarihi, turistik ve sanatsal zenginliklerini en iyi tanıtan ülke ise ?Ülke Tanıtım Standları Yarışması'nda altın madalya ile ödüllendirilecek.

OLİMPİYATLARA TT ARENA'DA GÖRKEMLİ KAPANIŞ

Her yıl siyaset, sanat, spor, ekonomi ve sanat dünyasından çok sayıda ünlü ismin katıldığı kapanış töreni bu yıl Türkiye'nin en yeni ve modern stadı olarak görülen TT Arena Stadyumu'nda yapılacak. Türkçe Olimpiyatları'nın şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en görkemli kapanış töreni olması planlanan programda, bütün saha zemini sahne olarak kullanılacak. Programda 290 kişilik dünya çocukları gösteri ekibi, özel ışık ve projeksiyon teknikleriyle desteklenen görsel şölen sunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber