KKTC Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi: Kıbrıs sorunu bitmiştir

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Özel Temsilcisi ve Başmüzakereci Doç. Dr. Kudret Özersay, Kıbrıs sorununun BM zemininde denenmeyen hiçbir yöntem ve müzakere edilmeyen hiçbir tarafı kalmadığını belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2012 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özersay, ?Eğer Kıbrıs sorunu çözülecekse, bütün her şey de denendiği için ortaya çıkacak olan çözümün ne olacağı üç aşağı beş yukarı bellidir. Bu yüzden aslına bakarsanız Kıbrıs sorunu bitmiştir.? dedi.

Doç. Dr. Özersay, Bursa Orhangazi Üniversitesi tarafından Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen ?Kıbrıs'ta 44 Yıl Sonra Müzakere Edilmeyen Ne Kaldı?? başlıklı konferansta konuştu. Bursa Orhangazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erhan İçener'in açılış konuşması yaptığı konferansta Kıbrıs konusu tüm yönleri ile ele alındı.

Kıbrıs müzakereleri sırasında yaşadıkları en büyük sıkıntının müzakere masasındaki tarafların eşitsizliği olduğunu belirten Doç. Dr. Özersay, Rum tarafının adadaki çözümsüzlüğü rağmen adanın yasal hükümeti görüldüğünü ayrıca AB dönem başkanlığını alabilecek olduğunu hatırlattı.

?DENENMEYEN LİDER, YÖNTEM, GENEL SEKRETER KALMADI?

Rumların, Kıbrıslı Türklerle karşılıklı olarak bir al-ver egzersizine girmeyi kabul etmesiyle aslında Kıbrıs sorununun çözülmesinin mümkün olduğunun altını çizen Özersay, şunları dile getirdi. ?Ve çok uzun bir zamana da ihtiyaç yoktur. Çünkü o kadar uzun süredir müzakereler devam ediyor ki, 44 yıldır denemedik yöntem, lider, genel sekreter kalmadı. Her şey denendi. Buna rağmen Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm bulunamıyorsa, bunun sebebinin başka şeyler olduğu ortaya çıkıyor. Taraftarın birbirine güvenmediği, taraflar arasında eşitsizlik olduğu ortaya çıkıyor.?

Kıbrıs Rum tarafının, federasyonu yani müzakere masasının zeminini teşkil eden federal ortaklığı müzakerelerde verdiği en büyük taviz olarak nitelendirdiğine dikkat çeken Özersay, ?Bu da bize göre bunun dışında verilmesi gereken ve bir ihtiyaç olan, kaçınılmaz olan diğer tavizlerin verilmesiyle ilgili olarak Rum tarafının nasıl mütereddit bir tavır içinde olduğunu ortaya koyuyor.? diye konuştu.

?KIBRIS SORUNU BİTMİŞTİR?

Özersay, sonunda gelinen noktayı ise şöyle ifade etti: ?Mevcut Birleşmiş Milletler zemininde denenmeyen hiçbir şey kalmadı, Kıbrıslı süreç de dâhil olmak üzere. Eğer Kıbrıs sorunu çözülecekse, bütün her şey de denendiği için ortaya çıkacak olan çözümün ne olacağı üç aşağı beş yukarı bellidir. Bu yüzden aslına bakarsanız Kıbrıs sorunu bitmiştir. Yani Kıbrıs sorununun müzakere edilmeyen, denenmeyen, uğraşılmayan tarafı kalmamıştır aslında. Her yöntem de denenmiştir. Eğer bu zeminde bir çözüm bulunacaksa, iki bölgeli, iki toplumlu federal bir zeminde çözüm bulunacaksa, bu çözümün nasıl olacağı zaten bellidir. Bunun çözülmesi için siyasi irade göstermek gerekmektedir.?

Doç. Dr. Özersoy, Kıbrıslı Rumların ise AB süreci ile elde ettikleri gücü ve zenginliği Türk tarafı ile paylaşmaya yanaşmadığını belirterek, önümüzdeki yıl Rumların yapacağı seçimlerden sonra hükümetin değişmesiyle farklı bir sürecin başlayabileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber