Sancaklı Bozköy Kiraz Festivali 24. kez düzenlendi

Türkiye'de kiraz hasadının en erken başladığı Manisa'nın Sancaklı Bozköy beldesinde, 6 yıldır ekonomik nedenlerle gerçekleşmeyen Sancaklı Bozköy Belediyesi Kiraz Festivali bu yıl 24. kez büyük bir coşku içerisinde gerçekleşti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2012 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sancaklı Bozköy 75. Yıl İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen festivale Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Berk Mersinli, Sancaklı Bozköy Belediye Başkanı Mehmet Batı, Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, daire müdürleri ve 5 bin yakın vatandaş katıldı. Program öncesi 75. Yıl İlköğretim Okulu resim sergisi açılışı gerçekleşti.

Vali Halil İbrahim Daşöz, Sancaklı Bozköy'de Türkiye'nin en erkenci kirazının yetiştiğini belirterek, ?Bu bölgemiz hem iklimiyle, hem doğal güzelliğiyle, hem de çalışkan ve misafirperver insanlarıyla Manisamızın en güzel yörelerimizden biri ve burada üretimin en güzeli yapılıyor. Kirazın en güzeli üretiliyor. Bu yoldan hem ekonomimize katkı sağlanıyor, hem de ilimizin tanıtımı sağlanıyor. Gerçekten bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Bizler hem vilayet olarak, hem İl Özel İdaresi olarak sizlerin her konuda yanınızdayız. Bu yörelerimizin daha çok ihtiyaçları var. Daha çok gelişecekler. Büyükşehir olduğumuz zaman buralar büyükşehir avantajlarından faydalanacak.? dedi.

Sancaklı Bozköy'ün 7 bin tonluk üretim gerçekleştirdiğini söyleyen Vali Daşöz, ?7 bin tonluk bir üretim yabana atılacak bir üretim değildir. Ama Manisa'yı Türkiye'de şampiyon yapmamız lazım. Manisa'mız şu an 40 bin ton kiraz üretiyor. Önümüzdeki yıl Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü kuruluyor. Bundan sonra çiftçilerimizin en önemli yardımcılarından biri de bu kurum olacak.? diye konuştu.

Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, Manisa'nın dünyada kiraz ihracatında 3. sırada olduğunu söyledi. 2011 yılında kurulan birlik sayesinde üreticinin daha sistemli ihracat yaptığına değinen Kabasakal, ?Kiraz üretiminde ve ihracatında söz sahibi olan Amerika'dan bile daha iyi duruma geliyoruz. Üzüm de dünyada söz sahibi olan Manisa kirazda da söz sahibi olacak.? dedi.

Beldede kiraz üretiminin en önemli geçim kaynağı olduğunu belirten Sancaklı Bozköy Belediye Başkanı Mehmet Batı ise beldenin kiraz üretiminin 7 bin ton olduğu bilgisini verdi. Başkan Batı elde edilen gelirin belde halkına can suyu niteliğinde olduğunun altını çizerek, ?Kiraz alım merkezi olmadan önce zarar ediyorduk. Ancak son yıllarda daha sistemli çalışıyoruz. Kirazın alımında ve ihracatında sorunlar yaşıyoruz. Belde halkının en önemli geçim kaynağının iyi değerlendirilmesi için destek istiyoruz.? şeklinde konuştu.

KİRAZLARIN EN GÜZELLERİ BELİRLENDİ

Şenlikte yörede yetişen en güzel kirazlar da yarıştı. Jüri kirazların tadına bakarak dereceye girenleri belirledi. Salihli kirazı altın dalında Mehmet Ali Dirmit, ikinci Erkan Pilav, üçüncü ise Erkan Sağlam oldu. Dereceye girenler Vali Daşöz ve protokol tarafından altınla ödüllendirildi. Napolyon cinsinde ise birinciliği Sefer Biçer, ikinciliği Feyzullah Semiz, üçüncülüğü de İsmail Sağlam aldı.

Konuşmaların ardından Komedi Dans Üçlüsü sahne alarak şenliğe katılanları kahkahaya boğdu. Komedi dans üçlüsünün gösterisinin ardından yöresel halk oyunları ekibi yöreye ait halk oyunlarını sergiledi. Hakkı Bulut ve Fatma İşcan konser verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber