Doğan: İnanç ile ilgili toplantılarda siyasi görüşler bir tarafa bırakılmalı

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ?İnanç Önderleri Toplantı' larının, 15 günde bir olmasa bile ayda bir farklı yerlerde yapılması gerektiğini, inanç toplantılarında da siyasi görüşlerin bir tarafa bırakılması gerektiğini, aksi durumda bunun bütünleştirmek yerine ayrıştırıp, tartışmalara neden olabileceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2012 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde yapımı tamamlanan Cem Evi açılışı öncesinde yapılan ?İnanç Önderleri Toplantısı'nda konuşan Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, bu toplantıların sayısının artması, herkesin rahatlıkla düşüncesini söyleyebilmesi ve toplantıların bir sohbet niteliğinde olması gerektiğini belirterek, ?'Alevilerin en büyük özelliğinin de bu olması gerekiyor. Alevilerin bu tür toplantılarında şuna alışmamız gerekiyor, mutlaka uymamız da gerekiyor. Alevilik bir inanç sistemidir. Eğer sizler işin içine bir takım modern siyaset biliminin kavramlarını sokarsanız, sağcılık gibi, solculuk gibi, faşizm gibi, komünizm gibi ya da başka deyimleri sokacak olursanız, taraf olmak, bir araya gelmek. Bunlar amaçlı olduğu takdirde, yani siyasal iktidarı hedeflemek, sınırlamak ya da ele geçirmek, yani hedefleridir bu tür yaklaşımların. Ya da korunmak sonuç itibariyle bu kelimeleri dâhil etmeye başladınız mı inancın içine, yüzlerce parçaya bölersiniz. Çünkü insan ta Aristo'dan Sokrat'tan gelen önemli bir nitelemeyle insanı tanımlarlar siyaset bilimciler. Bir dağdaki çobana da sorsanız televizyon dinlemeyen, radyo dinlemeyen sadece hayvanlarıyla ve doğayla iç içe olan birisi bile sorun kendisine, size hükümet etmekten bahseder, bahsedecektir. Size bir şeyler söyleyecektir. Yani şöyle olmalı, böyle olmalı, yol şöyle gitmeli, işte insan biraz daha gelir sahibi olmalı ya da vesaire yani siyasetle ilgili bir şey söyler dağdaki çoban. Onun için siyasi birlikteliği vardır. Ama Alevilik bütün bunları aşmış olan yaklaşımdır. O kadar yaklaşmıştır ki Tanrı insan ikiliğini ortadan kaldırmıştır. Tanrı ile insan bütünleşmiştir. İnsan Tanrı'nın bir zerresidir diye kabul etmişiz.'' dedi.

İnsanın haysiyetinin her şeyin önünde olduğunu söyleyen Prof. Doğan, ?'Diyor ki zalime boyun eğmeyin, sadece haklarınızı kaybetmekle kalmazsınız haysiyetinizi de kaybedersiniz. Yani insan haysiyetini hakların üstünde tutar, ötesinde tutar, bu yaklaşımı gösteren bir tek insan vardır tarihte ya da en önemlisi diyelim, O da Hz. Ali'dir. Bin 400 sene önce söylemiş. Alevilerin biraz Atatürk'e bağımlılığı, onda kendilerini görmeleri de yani bu haysiyetsiz, özgür olmadan yaşamaktansa bu ulus ortadan kalksın daha iyi olur demiştir. Nutuk'u yazarken ilk sayfasında böyle başlar. Haysiyetinizle oynayacak kadar ayrımcılık yapan siyaset erbabı dâhil, ya da devleti yönettiklerini zannedenler, sonunda hukukun pençesinden kurtulamazlar. Onun için herkes aklını başına almalı, herkes yasalara saygılı olmalı ve anayasalarla yönetiliyor devletler, o devletleri yönetenler de bilmelidirler ki anayasanın emredici hükümlerine uygun olarak, tüm inanlar arasında ayrım yapmadan adaletle hükmetmelidirler. Sizler de bu tür toplantılarda siyasi tartışmalara girmemeye çalışarak. Siyaseti ya da siyasi yaklaşımları işin içine sokmadan, çünkü eminim ki insan tabiatı icabı herkesin bir siyasi görüşü vardır, kendi iç dünyasıyla ona saygılı olmak gerekiyor. Bunu da inanç ile ilgili toplantılarda dile getirdiğiniz zaman bu sizi bütünleştirmek yerine ayrıştırabilir ve tartışmalara neden olabilir.'' açıklamasını yaptı.

Çorlu'da yapımı tamamlanan Cem Evi'nin sadece Türkiye'nin, Trakya'nın değil, Balkanlar'ın da bir kültür ve İslam tasavvuf merkezi haline geleceğini belirten Doğan, hizmetlerinden dolayı Çorlu Cem Vakfı Başkanı Muzaffer Birdal'a teşekkürlerini iletti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber