Bir kilovatsaatlik enerji ile 145 kilometre yol katettiler

Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) ekibi, Hollanda'da düzenlenen Shell Eco-Marathon Yarışı'nda 1 kilovatsaatlik enerji ile 145 kilometre kat ederek Avrupa yedinciliğini kazandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) ekibi, Hollanda'da düzenlenen Shell Eco-Marathon Yarışı'nda 1 kilovatsaatlik enerji ile 145 kilometre kat ederek Avrupa yedinciliğini kazandı.

Rotterdam şehrindeki sokak parkurunda bu yıl 28.'si düzenlenen yarışta, Türkiye'den 11 takım mücadele etti. 23 ülkeden 217 ekibin, 1 litre yakıtla en uzun mesafeyi kat etmek için yarıştığı organizasyona SAİTEM ekibi, 'Evrim' isimli araçla katıldı.

SAİTEM'in şehir konsepti akü beslemeli elektrik yakıtlı (Urban Concept Battery Electric) aracı, 1 kilovatsaatlik enerji ile 145 kilometre yol kat ederek Avrupa yedinciliği derecesini elde etti. SAİTEM, bu dereceyle Türkiye'nin en iyi derecesini elde etmiş oldu.

SAİTEM Başkanı Volkan Çetin, iki yıldır üzerinde çalıştıkları 'Evrim' isimli araçla yarışa katıldıklarını söyledi. Aracın şehir elektriğinden şarj edilen, şehir konseptinde üretilen bir araç olduğunu kaydeden Çetin, "Tamamı karbon-fiberden, yürüyen aksamı alüminyumdan üretildi. Dolayısıyla çok hafif. Yarışmada 1 kilovatsaatlik enerji ile 145 km giderek Avrupa yedinciliği derecesini elde etti. Bunun anlamı 10 tane 100 vatlık ampulün bir saatte harcadığı enerji ile 145 kilometre yol gitti." dedi.

Yarışmada gelecek yıllarda Avrupa'nın en verimli arabasını üretmek hedefinde olduklarını vurgulayan Çetin, şunları söyledi: "Shell Eco Marathon dünyanın en yenilikçi ve zorlu öğrenci yarışmalarından biri. Yarışmada dünyanın her yerinden üniversite öğrencilerinden oluşan ekipler, enerjiden tasarruf eden araçlar tasarlamaya, üretmeye ve test etmeye teşvik ediliyor. Biz de bu yarışta Avrupa'nın dört bir yanından gelen insanlarla bilgi alışverişi yapma şansı elde ettik. Önümüzdeki yıllarda bu tecrübelerimizle daha fazla çalışarak Avrupa'nın en verimli aracını üretmeyi amaçlıyoruz.?

'Prototip' ve 'Şehir Konsepti' kategorilerinde düzenlenen yarışta benzin, likit petrol gazı (LPG), hidrojen, biyoyakıtlar, güneş enerjisi ve etanol gibi alternatif enerji kaynakları kullanıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber