Ormanlar kanser riskini azaltıyor

Ağaç yetiştirmenin insan ruhunu rahatlattığını ve stresi azalttığını belirten uzmanlar, yeşil alanların kanser hücrelerini yok eden immun hücrelerin sayısını da söylüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 20:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyada 4 milyar hektar civarında orman olduğunu belirten bilim adaları, nüfus artışı, yeni yerleşim açılması, hızlı sanayileşme, yanlış arazi kullanmak ve yangınlar sebebiyle her sene 13 milyon hektar ormanın yok olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de yeşil alanlarının çoğalması için projeler geliştiren Kızılay da vatandaşları çevreye karşı daha hassas olmaya davet etti. Türk Kızılay Başkanvekili Hasan Karahan, ağaca bakmanın insanı ferahlattığını söyledi. 3-5 dakika bile ağacı seyretmenin insana sakinleştirici ilaç almış gibi sükunet verdiğini ifade eden Karahan, ağaçlık yollardan geçerek işlerine giden kişilerin daha sakin ve rahat güne başladığını dile getirdi.

Çam ağacının sinirleri gevşetici etkisi olduğunu söyleyen Karahan, "Bol yapraklı çınar ağacını 5 dakika seyretmek kişiyi rahatlatıyor. Stresini alıyor. Yüksek tansiyonu varsa düşürüyor ve kasları gevşetiyor. Ormanlık alanlar stresi azaltmanın yanı sıra morali de düzeltiyor. Saldırganlığı azaltırken, mutluluğu artırıyor. Ormanlık alanlara gitmek ayrıca kanser hücrelerini yok eden immun hücrelerin sayısını artırırken, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Yeşil ortamlar depresyona, çocuklarda dikkat eksikliğine de iyi gelmekte" dedi.

"TÜRKİYE'NİN DÖRTTE BİRİ ORMANLARLA KAPLI"

Karahan, orman havasının insanların sağlıklı kalmasına ve hastalıkların iyileşmesine de katkı sağladığını dile getirdi. Türkiye'de 814 bin kilometrekarelik alanın sadece yüzde 27'sinin ormanlarla kaplı olduğunu ifade eden Karahan, "Ormanlık alanlar ülkemizde her yıl çarpık yapılaşma, tarım alanı açma, yakacak elde etme, yangın ve benzeri sebeplerle giderek azalıyor. Bu yüzden Kızılay memleketimizin ormanlaşmasına katkıda bulunmak için yılda iki kez kan bağışında bulunan bağışçıları adına birer ağaç dikerek bir hatıra ormanı oluşturacak. 4 yıl sürecek bu kampanya ile 1 milyon 400 bin fidan dikilmesi hedeflendi" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber