CMK'daki ilki yaşadık

Haber Giriş : 21 Haziran 2005 16:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VATAN, bir eğitim kurumunun "mezunlar cemiyeti'Yıi yolsuzlukla suçlayan iddianamesine ulaştı. Hukukçular uyardı: Hakim iddianameyi kabul etmeden haber yayınlanamaz. Ve ilk kez bir hakim yeni yetkisini kullandı, dava açmadı

Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'nin köklü eğitim . kurumunun "mezunlar cemiyeti" hakkında yolsuzluk suçlamasıyla iddianame düzenledi. VATAN iddianameye ulaştı. Haberi yazıişleri masasında tartışırken, hukukçulara danıştık. VATAN'ın avukatları, yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) göre, hakim iddianameyi kabul edip, dava açmadan haber yayınlanamaz uyarısında bulundu.

Çünkü yeni CMK'ya (madde 170 ve 174) göre mahkeme hakimi, sağlam delillere dayanmayan ya da şekil yönünden eksik gördükleri iddianameleri savcılara geri gönderme hakkına sahip. Bu önemli detayı atlamamak için Kadıköy Adliyesi ceza tevzii bürosunu (iddianameleri mahkemelere dağıtan büro) aradık ve bu iddianamenen hangi mahkemeye gittiğini öğrendik, iddianame Kadıköy 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Kadıköy 2. Sulh Ceza Mahkemesi kalemine sorduk. "Yeni CMK nedeniyle iddianameyi savcılığa geri gönderdik" yanıtını aldık. Bu yeni yasalar yürürlüğe girdikten sonra yapılan ilk uygulamaydı, işte bu bilgi haberi yayınlamamızı engelledi.

Haber yapmamızı engelleyen bu durumun nedenlerini araştırdığımızda yeni CMK'nun 170 ve 174'üncü maddeleri çıktı karşımıza. Bu maddeler mahkeme hakimine "iddianameyi ger gönderme yetkisi" veriyor.

Hakimin itiraz hakkı var

CMK 170. maddesi şöyle diyor:

? Kamu davasını açma görevi, Cumhuriyet savcısı tarafından yerine getirilir. Deliller suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Savcı, iddianame düzenler. CMK'nın 174. maddesi şöyle diyor:

? Mahkeme, iddianamenin ve soruşturma evrakının verildiği tarihten tibaren 7 gün içinde soruşturma evresine ilişkin bütün belgeler incelendikten sonra; iddianamenin eksik ve hatalı noktaları belirterek iddianamenin Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine karar verir. Önödemeye tabi işlerde, ön ödeme usulü uygulanmaksızın kamu davası açılamaz.

Hakim yeni yetkisini kullanarak iddianameyi, "Şüphelinin tutuklu olup olmadığı; tutuklanmış ise, gözaltına alma ve tutuklama tarihleri ile bunların süreleri, suçun oluştuğuna lişkin yeterli delil olmadığı"nı gerekçe göstererek, savcıya iade etti. Savcı da yeni yasaların kendisine tanıdığı yetkiyi kullandı ve itiraz etti.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber