Daşöz: Sıcak su, sadece bağlara zarar verdi, cana yönelik tehlike yok

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Alaşehir'de özel bir firmanın jeotermal çalışmaları sırasında, basınç sıkışmasından meydana gelen patlamalar neticesinde fışkıran sıcak suyun, sadece üzüm bağlarına zarar verdiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Alaşehir'de özel bir firmanın jeotermal çalışmaları sırasında, basınç sıkışmasından meydana gelen patlamalar neticesinde fışkıran sıcak suyun, sadece üzüm bağlarına zarar verdiğini söyledi. Daşöz, patlamalar nedeniyle fışkıran sıcak suyun cana yönelik herhangi bir tehlikesinin olmadığını bildirdi.

Vali Daşöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamalar nedeniyle sıcak suyun fışkırdığı Alkan Köyü Muratlar mevkiinde, şirketin, yaşanan problemi gidermek için çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Firmanın, Amerika'dan da uzmanlar getirdiğini aktaran Daşöz, ?Sürekli bununla ilgili bir mücadele yapılıyor. Oradaki kaymakamlığımız da konuyu yakından takip ediyor.? dedi.

Yer altındaki basınç sıkışmasından dolayı bu patlama ve fışkırmaların meydana geldiğini dile getiren Daşöz, ?Firma, suyun etrafa vereceği zararların hepsini karşılamayı taahhüt ediyor. Önlemek içinde hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki uzmanlar ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışıyorlar. Amerikalı uzman da şu an bölgede çalışıyor. Onların önerileri doğrultusunda çalışmalarını yürütüyorlar. Şu ana kadar oradaki arazilere yönelik, yani bağlara yönelik bir zarar söz konusu. Bizim arkadaşlarımız da o tespitleri yapıyor. Firma, o konuda ?biz her türlü zararı telefi edeceğiz' diyor. Ben firma yetkililerine, ?Böyle bir şeyin olması olağan mıdır?' diye sordum. Bana, ?Birçok yerde benzeri şeylerin olduğunu, bunu önlemek için de her türlü gereken tedbiri alacaklarını' ifade ediyorlar ve o çalışmayı sürdürüyorlar. Oraya çamur basma, beton basma gibi değişik teknikler, Amerikalı uzmanın önerdiği bazı şeyler var. Şu anda o çalışmaları yapıyorlar.? diye konuştu.

Patlamanın olduğu bölgeye en yakın Akhan Köyü olduğunu aktaran Daşöz, ?Şu anda kaymakamlık, firma yetkilileri ve Özel İdare'nin tespitlerine göre cana yönelik bir tehlike yok. Sadece bölgenin bağlık olmasından dolayı mala yönelik, yani oradaki bitki dokusuna yönelik bir zarar var. Bir de o atıkların tahliyesiyle ilgili, oradaki kanallarda yapılacak çalışmalar var.? şeklinde konuştu.

Vali Daşöz, bir soru üzerine, burada herhangi bir sabotaj gibi bir bulguya rastlanmadığını, bir komple şüphesi tespitinin bulunmadığını söyledi. Bugün itibariyle fışkıran suyun şiddetinin azaldığını öğrendiğini dile getiren Daşöz, şöyle devam etti: ?Ama bu iş tam bitene kadar çalışmalar devam edecek. Çünkü başka bir yerden patlak verebilir. Konuyu takip ediyoruz. Orada ne kadar arazi ve bitki zarar görmüşse telafi edilecek. Telefi edildikten sonra, orada arazi sahipleri yeniden faaliyetlerine devam edebilir. Bu olayın olmuş olması orada zirai faaliyet yapılmasına engel değil. Sadece belirli bağ kesimlerinin zarar görmesi, ürün gecikmesi veya o bitkinin zarar görmesi şeklinde olmuştur. Ziraat yapmaya engel bir şey yok.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber