Ergün: Petrol kaynağımız yok ama türevlerini hizmete sunacak kabiliyete sahibiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ?Petrol kaynakları, doğalgaz kaynakları zengin olan bir ülke değiliz ama onun türevlerini kendi aklımızla, zekamızla insanlığın hizmetine sunabilecek imkan ve kabiliyete sahibiz.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Ergün, Polinas Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB)'ndeki Film Üretim Fabrikası'nın açılışına katıldı. Ergün, açılış öncesi OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek'i ziyaret etti.

Polinas Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Film Üretim Fabrikası'nın açılışında konuşan Bakan Ergün, Polinas'ın yeni yatırımının Manisa ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi. Polinas'ın, yeni yatırımını, plastik gibi kullanım alanı sürekli gelişen sektörde yapmasının çok önemli olduğunu belirten Ergün, ?Polinas, Avrupa'nın ilk 3, dünyanın ilk 10 üreticisinden biridir. Uluslararası pazarların en önemli tedarikçileri arasında yer alacağına da inanıyorum. Yakın zamanda, bir ARGE merkezi kuruluşunu da firma gerçekleştirecek, patent ve lisans haklarını da işin içine katacak bir yapıya kavuşacaktır. Biz petrol kaynakları zengin olan, doğalgaz kaynakları zengin olan bir ülke değiliz ama onun türevlerini kendi aklımızla, zekamızla insanlığın hizmetine sunabilecek imkan ve kabiliyete sahibiz. Onun türevleri, kendisinden daha fazla şey kazandırabiliyor bazen. Bu odaklandığımız istikamette devam etmemiz gerekiyor. Türkiye'de siyaset ve ekonomi rayına oturdukça firmalarımızın başarılarını artırdıklarına tanık oluyoruz. Siyasi istikrar, makro dengelerin kuruması ve korunması bir ülkede yatırımların artması açısından temel bir değer. En önemli teşvik budur. Teşvik sistemlerini konuşuyoruz ama bir yatırımcı için en önemli şey o ülkedeki siyasi istikrar. İstikrarın olmadığı yerde hangi teşviği verirseniz verin her zaman büyük risk vardır.? diye konuştu.

''2023 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİ OLACAĞIZ"

Türkiye'nin, yoluna büyük hedeflerle devam ederken firmaların da yeni hedefler koyduğunu belirten Ergün, ''2023 yılının Türkiyesi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye'dir, en az 10 küresel firma oluşturmayı hedefleyen Türkiye'dir. Bizi cesaretlendiren nedir? Türkiye 10 yıl içinde en büyük ekonomiler arasında 26. sıradan 16. sıraya yükselmişse önümüzdeki 10 yıl içinde yeni bir sıçramayı gerçekleştirebilecek potansiyele sahip olduğunu göstermiştir.? şeklinde konuştu.

Yeni hedefleri belirlemede sadece milletin şanlı tarihi ve büyük geçmişinden cesaret almadıklarını, aynı zamanda bu hedeflere ulaşma potansiyeline de sahip olduklarını dile getiren Ergün, firmaların, şehirlerin vizyoneri haline geldiklerini ifade etti. Türkiye'nin, son 10 yılda yaşadığı en büyük değişimin insanın ?vizyoner' hale gelmesi olduğunu belirten Ergün, şöyle dedi: ?Rakamların başlı başına bir değeri var ama onun ötesinde değeri olan insanın büyük hedefler koyabilir hale gelmesidir. Esas devrim insanın kendi zihninde ve davranışlarındaki değişimdir.?

"TÜRKİYE, DÜNYADA YAŞANAN KRİZLERE RAĞMEN ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATTI"

Türkiye ekonomisinin, dünyada yaşanan krizlere, büyük risklere rağmen önemli başarılara imza attığını vurgulayan Ergün, ülkenin 2011 yılında yüzde 8,5 büyüme ile en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldığını kaydetti. Ekonomideki büyümenin, makro dengelerdeki iyileşmenin reel ekonomiye ne kadar yansıdığına baktıklarını aktaran Ergün, ?Ülkemizde yatırım, güven ve istikrar var. Ne oluyor? Yatırım oluyor mu, üretim oluyor mu, bu güven ve istikrar istihdama yansıyor mu? Evet, yansıyor, yansıyorsa o güven ve istikrarın önemi var demektir. 10 yıl önce özel sektörün yatırımı yıllık 43 milyardı, 2011'de yıllık 235 milyar TL'ye yükseldi. Güven ve istikrar bir şekilde yatırımlara yansımış. Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmesi bu yatırımları daha da artıracaktır. Nitelikli yatırımların artmasına da büyük önem veriyoruz. Esas gelecek buradadır. Yüksek AR-GE, inovasyona yatırımın artması önemli.? diye ifade etti.

Türkiye'nin ihracatına bakıldığında ara malı ihraç ürünlerinin yüzde 72 olduğunu dile getiren Ergün, Türkiye ekonomisi hızlı büyüme sürecine girdiğinde cari açık sorunun karşılarına çıktığını, kısa dönem tedbirleriyle bu sorunu azaltmaya çalıştıklarını söyledi.

Ayrıca, cari açık sorununa kalıcı çözümün yüksek katma değerli ürünler geliştirmekten geçtiğini dile getiren Ergün, ?Başka bir şey katmamız lazım. İnovasyon, Ar-Ge, fikir katacağız onun içine. Yani sütü yoğurda dönüştürürsen daha değerli olur, yoğurdu ambalaja koyarsan daha değerli olur, tereyağı yaparsan daha değerli olur. Ambalaj da değer katan unsurlardan biri çünkü, sağlık sağlıyor.? diye konuştu.

"ALIN TERİ ÇOK DEĞERLİ, FAKAT YETMİYOR, AKIL TERİ DE LAZIM"

Alın terinin çok değerli bir şey olduğunu, fakat yetmediğini ifade eden Bakan Ergün, gerekli fakat yeterli olmadığını, akıl teri de lazım olduğunu kaydetti. Ergün, "Şimdi aklımızı terletmemiz lazım. Ar-Ge merkezleri de öyle yerler. Kafa kafaya verip aklımızı terlettiğimiz yerler. Eğitimli insan gücümüz var. Araştırma geliştirme ile kimin kimi geçeceği belli değil. Her an biri sizi geçebilir, siz her an birini geçebilirsiniz. Onun için araştırma geliştirme son derece önemli.? şeklinde konuştu.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de Türkiye'nin önünde yüksek idealler olduğunu, 140 ülkeye ihracat yaptıklarını, bu ihracatın temelinde sağlam ve dayanıklı ambalajın büyük önem taşıdığını söyledi. Yatırımı teşvik eden önemli unsurun istikrar olduğunu belirten Ülker, ''Türkiye'nin dışa açılımları, teşvikler sayesinde bu gibi önemli yatırımlara imza atabiliyoruz.'' dedi.

"POLİNAS, TÜRKİYE'NİN İLK GIDA AMBALAJ FİLMİ ÜRETİCİSİ"

Polinas Genel Müdürü Merih Ceylan ise Türkiye'nin ilk gıda ambalaj filmi üreticisi olan şirketin Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni yatırımıyla dünyanın en büyük ambalaj şirketleri arasına girdiğini söyledi. Polinas'ın, 30 yıllık üretim geçmişi olduğunu aktaran Ceylan, yeni tesisin yaklaşık 100 milyon TL yatırımla hayata geçirildiğini bildirdi.

Yeni tesisin, 14 ay gibi çok kısa bir sürede tamamlanarak üretime açıldığını aktaran Ceylan, ''200 bin metrekare tesis alanı ve 700 çalışanı ile son 1,5 yılda yüzde 50 oranında kapasite artışı sağlayan Polinas, biri İtalya'da, ikisi Türkiye'de olmak üzere 3 üretim tesisi ile 150 bin ton kapasiteye ulaştı.? dedi.

Konuşmaların ardından, kurdele kesilerek fabrikanın açılışı yapıldı. Bakan Ergün, daha sonra Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ve beraberindekilerle birlikte fabrikaya gezdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber