Başbakan CERN'in açılışında konuştu

Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin CERN'i olarak adlandırılan Proton Hızlandırıcı Tesisi, Başbakan Erdoğan tarafından açıldı.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na bağlı Ankara Sarayköy'deki Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi yerleşkesinde kurulan tesiste hastalıkların teşhisinde kullanılan Radyo Farmasotiklerin üretimi ve kalite kontrolü yapılacak. Ayrıca nükleer alanda araştırma amaçlı faaliyetler yürütülecek.

Türkiye'nin ilk proton hızlandırıcısı teknolojisine dayalı radyo izotop üretim tesisinde İyot-123, Flor-18, İndiyum-111, Galyum-67, Talyum-201 radyo farmasotikler üretilecek.

Radyo izotopların yerli üretimi sayesinde Türkiye sağlıkta yeni teşhis olanaklarından yararlanacak. Dünyada bu alandaki gelişmeler yakından takip edilebilecek. Halen Türkiye'de tıpta teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılan radyo farmasotiklerin tamamına yakını tıp merkezleri ve hastaneler tarafından ithal ediliyor.

Tesiste ayrıca Türkiye'nin Ar-Ge ve uygulama alanlarında ilk bütünleşik proton hızlandırıcısı mümkün olacak. Nükleer fizikten malzeme birimine kadar değişik konularda faaliyet gösterecek tesis üniversiteler ve araştırma enstitüleri içinde önemli bir altyapı oluşturacak.


Başbakan Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada 'Biz bunlara yıllık yaklaşık 10 milyon dolar ödüyoruz. Şimdi biz bu tesisle ithal ettiğimiz sağlıkla ilgili bu çok önemli maddeleri kendimiz üreteceğiz. İleride yurtiçinde kullanmakla kalmayacak ihraçta etmeye başlayacağız. Bu tesis sağlık alanında değil önemli başka bir alanda araştırma geliştirme alanlarında eğitim ve bilim alanlarında okul gibi hizmet verecek. Burası Türkiye'de ilk hızlandırıcı teknolojisine sahip merkez.

Buırada nükleer enerji üretimine hazırlandığımız süreçte nükleer teknolojimizin beyni olacak.

Biz çok hızlı bir şkeilde yere sağlam basarak yüksek hedefleri gözümüze kestirerek büyüyen bir ülkeyiz. Çinden sonra dünyada %8,5 oranıyla en hızlı büyüyen ülke Türkiye oldu. Bizim milli gelirimiz 2 milyar dolardı şimdi 772 milyar dolar seviyesine geldi. ÖZgüvenle Türkiye'de ilkleri başardık. 2 önemli husus var. Mevcutla yetinerek biz 2023 hedeflerine ulaşamayız. Mevcudun üzerine sürekli eklemek zorundayız. Milli geliri yatırımları arttırdığımız kadar eğitime markalaşmaya daha fazla ağırlık vermek zorundayız.

Enerji noktasında çözümler üretmek zorundayız. Ekonomi büyüdükçe elektrik tüketimi artıyor. Bir ülkede büyümenin ölçüsü enerji tüketimiyle doğru orantılıdır. Bizim bunu aynı zamanda çeşitlendirmemiz gerkieyor. Biz sadece termik santrallerle yürüyemeyiz. Sadece ithale mahkum olduğumnuz doğalgazla yürüyemeyiz. Hidroelektrik santrallerle yürüyemyiz.

Bize nükleerde lazım. Bazı yerlerde farklı isimler altında ideolojik adlar altında nükleer enerjiye tavır takınanlar var. İnsanlığın refahı için adımlar atmamız laızm. Nükleer enerjide insan hayatını tehdit eden jhususlar sıfırlanmıştır. Artık 30 yıl öncesinin santralleri kurulmuyor. Japonyada bir olay yaşandı diye bütün insanlığı farklı noktalara çekmeye gerek yok.

Biz şuanda iki kat fazla elektrik tüketiyoruz. 10 yıl sonra bundan 2 kat daha fazla elektriğe ihtiyacımız olacak. Bİzim enerjiyi ucuza mal etmemiz halkımıza da ucuza mal etmeiz gerekir. Elektriği hem ucuza mal edeceğiz hem dışa bağımlılıktan kurtulacağız.

Planımız 2023'e kadar 2 nükleer santrali üretime geçirmek. Rusya ile Mersin Akkuyu'da santral yapımı için anlaşmayı imzaladı. Sinoıp'taki santral için amerikayla fransayla müzakerelerimiz devam ediyor.

Bu planlarla ilgili yanıltmalara da cevap vermeliyim. Şuanda dünyada 436 nükleer santral çalışıyor. 61 tane de inşaa aşamasında. Fransa enerjisinin %77'sini nükleerden karşılıyor GÜney Kore %35 oranında elektrikğini bu yönden kazanıyor.

Yaşanan kazalar var ama bunlardan ders alınıyor. Bunlara dikkat edildiğinde hiç bir tehlike içermiyor. Bir santralin kapısında 24 saat otursanız bir uçak yolculuğu kadar radyasyon almıyorsunuz.

Ermenistan'da bir nükleer santral var ve 32 yaşında. Etrafına tehlike saçıyor. Biz hep bunu dile getiriyoruz. Güvenlik önemli diyoruz. Kendisinde nükleer olan başkasına bunu hak görenler iran'ı eleştiriyor. Her ülkenin nükleerden istifade hakkı vardır.

Siz İsrail'in nükleer faaliyetlerini görmeyeceksiniz öte yandan İran'a laf edeceksiniz' dedi.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber