ÇKA Genel Sekreteri Şarbak: Rekabet gücünü artırmak istiyoruz

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, proje hazırlama ve programı yürütmenin bir kapasite istediğini, kurumların henüz o potansiyele ulaşamadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şarbak, "Kafalarımızda doğru dürüst fikir yok. Deneme yanılmalarla oluyor. Amacımız akıllardan geçen düşüncelerin projeye dönüşmesidir." değerlendirmesini yaptı. Amaçlarının rekabet gücünü artırmak olduğunu anlatan Şarbak, "Sanayi ve tarıma ağırlık veriyoruz. Çünkü istihdam oluşturuyorlar." dedi.

Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı (ATOSEV) Tesisleri'nde düzenlenen basın toplantısında Şarbak, ÇKA'da kurum ve kuruluşların hazırladığı projelerin yarıştığını kaydetti. Şarbak, ÇKA'nın 2008'de 94 projeye 16,5 milyon, 2009'da 130 projeye 24,5 milyon, 2010'da 126 projeye 31,1 milyon, (sözleşmeleri devam eden) 2011'de ise 109 projeye 27 milyon lira olmak üzere 4 yılda toplam 433 projeye 99,1 milyon lira destek sağladığını kaydetti. Şarbak, bu sene rekabet gücünün artırılması, göçle gelen nüfusun sosyal, ekonomik uyumunun sağlanması, bölge içi gelişmiş farkının azaltılması programlarına destek verdiklerini dile getirdi. Proje üretme yerine finans desteği beklentisiyle hareket eden kurumların kaybettiğini anlatan Zekeriya Şarbak, "Olay destek almak değil. Projeye dönüşmüş bir fikrin hayata geçirilmesi çabası olması gerekir. Bir mal alımı proje değildir. Kim projesini güzel ifade edebilirse, desteği alıyor. Bağımsız bir değerlendirme sistemi bu çalışmaları inceliyor." diye konuştu.

ÇKA BÖLGEDEKİ KALKINMA AKTÖRLERİNDEN BİRİ

ÇKA'nın bölgenin kalkınma aktörlerinden birisi olduğuna işaret eden Şarbak, Çukurova'daki kalkınmanın tamamını ajansa bağlamanın doğru olmadığını vurguladı. Kamu ve özel sektörün büyük yatırımlar yaptığına dikkat çeken Şarbak, şöyle devam etti: "Bizim verdiğimiz destek bunların yanında bir hiçtir. Kendimizi çok büyük olarak göstermemize gerek yok. Farkımız şu: Kamu özel ve STK'ların belli projeler çerçevesinde bir sinerji oluşturması için bir aktörüz. Rekabet gücünün artırmak istiyoruz. Sanayi ve tarıma ağırlık veriyoruz. Çünkü istihdam oluşturuyorlar. Yerel yönetimler bakımından çok iyi organize olamadık. Önümüzdeki dönemde belediyelere biraz yoğunlaşmamız gerekiyor. Mali kaynağımızın yarısını belediyelerden alıyoruz. Yasal olarak da bu birimlere sahip çıkmak, görevimiz."

ÇKA'nın ihtiyaçlar doğrultusunda dört yıllık ?Bölge Planı' hazırladığına değinen Genel Sekreter Şarbak, Adana ve Mersin'in hangi sektörde ne durumda olduğunu ve bu dönemde takip edecekleri stratejilere ilişkin yol haritasını belirlediklerini söyledi. Kuruma yönelik eleştirilere de cevap veren Şarbak şunları söyledi: "2011 yıl başvurularını biraz uzattık. Kanunen 45-90 gün süre vermemiz lazım. Yeterli proje başvurusu yoktu. Süreyi 18 Ocak'tan 6 Şubat'a uzattık. Haksız bir rekabet söz konusu değil. Büyük firmalara destek verdiğimiz iddiası doğru değil. Ciroları 15 milyonun altındaki firmalara destek sunuyoruz. Valilik, belediye, sanayi ve ticaret odaları bizlere proje sunabilir. Yasal bir engel yok. Seyhan Belediyesi'nin borcunu İller Bankası kanalıyla sonlandırmışız. ÇKA kurulduktan sonra 1 destek, 5 uzman ayrılmış. Ben geldikten sonra da evet biraz fazla ayrılma var. İş denetçimiz, 4 uzman 2 destek personeli istekleri ile ayrıldı. 1 kişiyi disiplinsizlik sebebiyle uzaklaştırdık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber