İşitme kaybı, 10 kat fazla akademik başarısızlık yaşatıyor

Özel Avrupa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih İbrahim Arabacı, bebeğin doğumunda tespit edilmeyen işitme kaybının çocuğun lisan ve konuşma gelişiminde 7-8 senelik bir kayıp meydana getirdiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel Avrupa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih İbrahim Arabacı, bebeğin doğumunda tespit edilmeyen işitme kaybının çocuğun lisan ve konuşma gelişiminde 7-8 senelik bir kayıp meydana getirdiğini söyledi. Arabacı, araştırmalarda tek kulağında işitme kaybı olan çocukların normal işiten yaşıtlarına göre, 10 misli daha fazla akademik başarısızlık gösterdiği bilgisini verdi.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Fatih İbrahim Arabacı, işitme kaybının en yaygın görülen doğumsal rahatsızlık olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye de yılda yaklaşık 800 bin bebeğin biyonik kulak gerektirecek düzeyde işitme kaybıyla doğduğu bilgisini veren Arabacı, işitme kaybının geç tanısının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Arabacı, bebeklerde işitme kaybı açısından riskli durumları ise şöyle sıraladı:

''Ailede sağırlığın olması, bebeğin 1 kilo 500 gram ağırlığının altında doğması, doğumda uzun süre oksijensiz kalması, suni solunuma ihtiyaç duyması, bebekte yüz kulak anomalisi olması, ototoksik ilaçların (aminoglikozidler, loop diüretikler) kullanımı, bakteriyel menenjit geçirilmesi ve sarılığın çok yüksek seyretmesi.''

İşitme kaybı olan çocukların ileride eğitim ve sosyal uyum açısından yaş ve zekaca eşitleri olan çocuklardan geri kaldığını belirten Arabacı, hafif derecedeki işitme kaybı veya tek bir kulaktaki işitme kaybı bile çok ciddi sonuçlara yol açtığını vurguladı. Dr. Fatih Arabacı, araştırmalara göre, tek kulağında işitme kaybı olan çocuklar, normal işiten yaşıtlarına göre, 10misli daha fazla akademik başarısızlık gösterdiğini ve okul hayatında en az 1 sene geride kaldıklarının ortaya çıktığını dile getirdi.

Arabacı, bebeklere yapılan işitme testi hakkında şu bilgilere yer verdi:

?Tarama testi olarak adlandırılan otoakustik emisyon testinde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler veriliyor ve beyin dalgaları ölçülerek duyup duymadığı anlaşılıyor. Bu test, bebeğinize acı vermiyor, rahatsız dahi etmiyor. Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebeğiniz uyurken yapılıyor, çünkü bebeğinizin test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmıyor. Bebeğinizin kulağının dış kısmının içine yumuşak uçlu bir alet konulduktan sonra buradan kulağa ''klik'' sesleri gönderiliyor. Kulak bu sesi işittiği zaman, kulağın iç kısmı (koklea) yankı yapıyor. Test uzmanı, bir bilgisayar aracılığıyla, bebeğin kulağının sese nasıl karşılık verdiğini görüyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber