Türkiye ve Tataristan havacılıkta güç birliğine gidiyor

TUSKON, Tataristan'ın önde gelen 20 şirketi ile Türkiye'den 550 firmanın idarecilerini ?Türkiye-Tataristan Ticaret ve Yatırım Forumu'nda buluşturdu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Forum kapsamında Türk Hava Yolları (THY) ile Tataristan Hava Yolları arasında güç birliğini öngören anlaşma imzalandı. Ayrıca ülkeler arası bağların güçlendirilmesini temel alan İyi Niyet Anlaşması parafe edildi.

Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TUSKON tarafından organize edilen foruma Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra aralarında Anadolu Grubu Yönetim Başkanı Tuncay Özilhan, Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Rixos Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Koç Holding CEO'su Turgay Durak'ın da bulunduğu 550 şirketten idareci katıldı.

?Türkiye-Tataristan Ticaret ve Yatırım Forumu'nda Tatar Şair Abdullah Tukay'ın şiirinden alıntı yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ?Tatar şair şiirinde ?sağa sola sapmam ileri atılırım, yolda engel görsem durmam aşarım, korkmam? Sevgili milletim Tatar'dır' diyor. Biz de Tataristan'ı ikinci adresimiz olarak görüyoruz.? ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Rusya Federasyonu'nun gerek ekonomik gerek siyasi bağlarını güçlendirdiğine işaret eden Zafer Çağlayan, ?Tataristan ile de diyalogumuzu artırıyoruz. Son derece önemli ülkemizden yatırımcılar orada. Bu yatırımcılarımız aynı işaret fişeği gibi. Bizleri en iyi onlar anlatıyor.? dedi.

Tataristan ile ticaretin 80 milyon dolara geldiğini bildiren Çağlayan, ülkeler arasında otomotiv ve turizm alanında karşılıklı yatırımların yapılacağını duyurdu.

Türkiye'nin bir yatırım cenneti olduğunu dile getiren Çağlayan, ?Uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinde hem konumu hem de ekonomik ve siyasi istikrarının önemi büyük. Bir ülkeye giden yatırımcı o ülkenin o günkü şartlarına yatırım yapmaz. Ancak şunu da unutmamak gerekir; yabancı yatırımcılar göçmen kuşlara benzer. Onları ürkütmemeli, onlara iş yaparken rekabet edebilecek unsurları vermeliyiz. Göçmen kuşları kalıcı hale getirmeliyiz.? önerilerinde bulundu.

Forumda söz alan Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov ise ülkeler arası her görüşmenin yeni fırsatları beraberinde getirdiğini belirtti. Tataristan'ın Türkiye'den yatırımcıların Rusya bölgesine ilk adımı atmaları adına önemli olduğuna temas etti.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de kurulduğu günden bu yana Türkiye'den yatırımcıların dışa açılmaları adına önemli projeleri hayata geçirdiklerini savunarak, ?150 milyon nüfuslu ve 1 trilyon doları aşkın milli geliri ile Rusya, Türkiye için çok önemli bir piyasadır. Ancak bu ülkeler ticareti daha da ilerletmelidir.? yorumunu yaptı.

Rusya'nın sadece Moskova ile ibaret olmadığını vurgulayan Rızanur Meral, şunları kaydetti:

?Moskova'dan 800 kilometre uzakta ve 4 milyon nüfuslu Tataristan, önemli deniz, demir ve karayollarının kesiştiği bir noktada yer alıyor. Dünyanın en büyük petrol boru hattının başlangıç noktası da yine bu bölgede bulunuyor. İstikrarı ile Türk yatırımcılara önemli imkânlar sunan Tataristan, petrolden kimyaya, helikopter yapımından gemi üretimine kadar çok alanda güçlü sanayisi ile biliniyor.?

Tataristan'da 1 milyar dolarlık Türkiye yatırımlarının bulunduğundan söz eden Meral, ?Ülkemizin güçlü firmaları bu ülkede faaliyet yürütmektedir, yürütecektir de. Ancak şunu da belirtelim ki, önümüzdeki günlerde bu ülkede başta mobilya ve tekstil olmak sureti ile ayrı sektörlerde yeni yatırımları göreceğiz.? açıklamalarında bulundu.

Meral, Türkiye ile Rusya arasında ticaretin 30 milyar doları aştığından söz edip ?Ticaretin yüzde 20'lik kısmını ihracat oluşturuyor. Dengeyi kurmalıyız. Aynı durum 3 milyar dolarlık ticaretimiz olan Tataristan için de geçerli.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber