Üniversiteye girmek şimdi daha zor

Haber Giriş : 23 Haziran 2005 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversiteye girişte artık lise müfredatının tamamından soru yöneltecek.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, dün 4 saat süren genel kurul toplantısının ardından bu konuyu açıklarken ?Aslında fazla değişen bir şey yok' manasına gelen cümleler kuruyordu. Kamuoyunda YÖK toplantısından reform niteliği taşıyan kararlar çıkacağı yönünde beklenti oluşmuştu. Ama beklenen olmadı. Mevcut sisteme göre yapılan tek yenilik, ÖSS'de artık lise müfredatının tamamından soru sorulacak olması. Bu konu yıllardır eleştiriliyor ?Öğrenciler liseye gitmiyor, son sınıfta hiç ders çalışmıyor? deniyordu. Yeni kararla bu engellenmiş oldu.

Dün kamuoyu, Erdoğan Teziç'ten meslek liselerini rahatlatıcı bir açıklama bekliyordu, ancak YÖK içinden bir üyenin gazetelere sızdırdığı ve kamuoyunda ?İHL'lere kolaylık geliyor' şeklindeki dezenformasyon kokan haber sebebiyle meslek liselerinin mağduriyeti devam edecek. Şayet bu haber toplantı öncesinde gazetelere konu olmasaydı dün YÖK toplantısından gerçekten İHL'lerle birlikte bütün meslek lisesi öğrencilerini rahatlatıcı bir karar çıkabilirdi. Kararın toplantıya katılan 18 üyeden 2/3 oranında oyçokluğu ile alındığı düşünülürse bu ihtimal hiç uzak değil.

YÖK dünkü kararla meslek liselerini üzse de genel olarak baktığımızda güzel bir sonuca daha vardı. Her ne kadar üniversiteye girmek zorlaşsa da kalite artacak. Lise müfredatının tamamından soru gelmesiyle bundan sonra türev, integral gibi konuları bilmeyen biri artık mühendislik fakültesine gidemeyecek. Haziran 2006'dan itibaren yürürlüğe girecek sistemde 1/3 oranında bilgi ağırlıklı soruların gelecek olması Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) bundan sonra daha da zor olacağı anlamına geliyor. Bugüne kadar ÖSS, okuduğunu anlama ve anladığını yorumlama yeteneğine dayanıyordu. Ancak bundan sonra bilgisi olmayan kişinin sınavı kazanması zor. Öğrencinin öğrendiği konuları unutma gibi bir lüksü de olmayacak. Bugünkü sistemde 1 puan aralığına giren öğrenci sayısının fazlalığı da bilgi ağırlıklı sınav sayesinde azalmış olacak. Öğrenciler arasında belirgin puan farklılıkları ortaya çıkacak. Bu da üniversite taban puanlarında oynamalara sebep olacak. 1999'da sınav sistemi tek aşamalı hale getirilirken yeni sistemin dershanelere talebi azaltacağı öngörülüyordu. Ama tam tersi oldu. Dershaneye giden 450 bin civarındaki öğrenci sayısı 600 binin üzerine çıktı. Şimdi bu oran daha da artacak. Yeni sistem liselere devam oranını ve dersleri takip durumunu pekiştirse de dershanelere yönelişi tetikleyecek. Çünkü mevcut durumda öğrenci, yeteneğini konuşturarak sınav kazanabiliyordu. Ancak gelecek seneye bilgi ağırlıklı soru gelmesi, çok çalışanı ödüllendirecek. Yani hak eden kazanacak. Bu işten üniversiteler de kârlı çıkacak. Artık üniversiteler ?liselerden hiçbir şey bilmeyen öğrenci bize geliyor' şikayetinde bulunamayacak. Meslek liselilerin durumuna gelince, anlaşılan hükümet bu konuyu çözmediği sürece imam hatip lisesi düzleminde süren tartışmalarla mağduriyetleri devam edecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber