Trafikte alkol muayenesi yargıyı böldü

Haber Giriş : 23 Haziran 2005 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir davada Ankara 6'ncı İdare Mahkemesi "Nefes kontrolü yeter" dedi. Danıştay karşı çıktı: "Kan ölçümü yapılmalı."

Alkol kontrolü için son karar

İdare mahkemesi, polisin nefesten yaptığı alkol ölçüme göre ceza istiyor, Danıştay ise kan tahlili ile ölçümün esas alınması gerektiğini söylüyor. Son karar Genel Kurul'un.

Trafik denetiminde vatandaşla polisi karşı karşıya getiren alkol muayenesinin nasıl yapılacağı yargıyı böldü. Davaya konu olan olay 2 yıl önce şöyle gelişmişti: Sürücü "az içtiğini" söyledi, ancak alkolmetre "230 promil" tesbit etti. Polis itiraz eden sürücüyü, kan tahlili için Adli Tıp Kurumu'na götürdü. Yaklaşık 1.5 saat sonra, sabaha karşı 04.00 sıralarında alınan sonuçta, kandaki alkol değeri 25 promil çıktı.

Polis, buna rağmen sürücünün ehliyetine 6 ay süreyle el konması ve 265 milyon 300 bin lira para cezası yazdı. Sürücü, Ankara 6'ncı İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme heyeti vücuttaki alkol oranının saatlere bağlı olarak düşebileceğini, dava açan vatandaşın bir buçuk saat sonra kanından yapılan kontrolde bile 58 promil alkol çıkması gerektiğini savundu. Mahkeme, bunun da yasal sınır olan 50'den yüksek olduğunu dikkate alıp davayı reddetti.

Sürücünün itirazı üzerine, davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi ise, "bir tek atıp evine dönen"leri şimdilik rahatlatan bir karar aldı. Daire, alkol muayenesinin alkolmetre ile ölçüleceğini, ancak sürücünün itirazı halde kandaki alkol miktarının belirlenmesi gerektiğine ilişkin yasal düzenlemelere dikkat çekti. İdare Mahkemesi'nin de bunu dikkate alıp zaman içinde kandaki alkol oranının düştüğünü hesapladığını kaydeden Daire, "Öyleyse alkol düzeyinin belirlenmesinde, kandaki alkol oranının esas alınması gerekir" hükmüne vardı. Yargıdaki alkol "tartışması" Danıştay 8'inci Dairesi'nin bozma kararının Ankara 6'ncı İdare Mahkemesi'ne ulaşmasıyla yeni bir boyut kazandı. İdare Mahkemesi, trafik terörünü dikkate alarak ilk kararında direnince, alkol kontrolünün alkolmetre ile mi, yoksa kan tahlili ile mi yapılacağı Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu önüne geldi. Genel Kurul'un kararı bağlayıcı olacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber