Başkan Altepe: İlçeler, büyükşehir belediyesi ile makro yatırımlara kavuşacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, büyükşehir sınırlarının il sınırlarıyla örtüşmesini sağlayan yeni yasa taslağının Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne sevk edildiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2012 18:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkan Altepe, yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte ilçe belediyeleri tarafından 5-10 yılda yapılabilecek makro ölçekteki yatırımların Büyükşehir eliyle 1 yılda gerçekleştirileceğini söyledi.

Orhangazi Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Araştırmaları Vakfı tarafından Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen ´Cumhuriyetin 100. Yılında Orhangazi Sempozyumu´na katılan Recep Altepe, büyükşehir sınırlarında olmanın avantajları hakkında bilgiler verdi. Sempozyumda konuşan Başkan Altepe, büyükşehir sınırlarının il sınırlarıyla bütünleşmesi halinde Orhangazi´nin Bursa´yla birlikte daha da gelişeceğini, yaşanabilir bir hal alacağını söyledi. Konuya ilişkin yasa taslağının şu anda TBMM´de olduğunu ve yasalaşmayı beklediğini ifade eden Başkan Altepe, "İlgili yasa yürürlüğe girerse, başta Orhangazi olmak üzere tüm ilçelerimiz Büyükşehir bütçesinden faydalanacak. İlçelerde ´belediye kaynaklarıyla mümkün olmayan' alt ve üst yapı, çevre, arıtma tesisleri ve çöplerin depolanması gibi makro ölçekteki yatırımlar büyükşehir imkanlarıyla yapılacak. Böylelikle ilçeler, geniş imkanlarla daha çağdaş, yaşanabilir bir hal alacak." dedi.

Türkiye´de yerelleşmeyi ve nüfusun yüzde 76'sının Büyükşehirler tarafından idare edilmesini sağlayacak yasadan örnekler veren Başkan Altepe, "Merkez ilçe olup olmadıklarına bakmaksızın, 3 yılda Gemlik'e 50 milyon TL'yi aşan alt ve üst yapı yatırımları yaptık. Yine Gürsu ve Kestel'in altyapılarına 30 milyon TL, Mudanya'nın sadece içme suyu ihtiyacına da 12 milyon TL harcadık. Yine Uludağ´da ve Uluabat Gölü'nde benzer çalışmalar başlattık. Tüm bu yatırımlar, büyükşehir bütçesinden yapıldı. İlçe belediyelerinin imkanlarıyla bu tür yatırımların gerçekleştirilmesi mümkün değildi." diye konuştu.

Başkan Altepe, büyükşehir sınırlarının genişlemesine yönelik yasa taslağının 'kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması adına´ İstanbul ve Kocaeli'nde yapılan pilot uygulamalardan sonra merkezi idare tarafından hazırlandığını vurguladı. İstanbul ve Kocaeli'ndeki denemeden yüksek verim alındığını ve yerel idarelerin görüşü alınmaksızın uygulamanın Türkiye çapına yaygınlaştırılması için karar verildiğini vurgulayan Başkan Altepe şunları kaydetti:

"İstanbul-Yalova örneğinden yola çıkacak olursak; eğer Yalova İstanbul´un ilçesi olsaydı, bugün İstanbul'un 20 katrilyon TL´yi aşan dev bütçesinden yatırımlar alacaktı. Şimdi il belediyesi olarak 70 trilyon TL'lik bir yatırım bütçesine sahip. Keşke İstanbul'un ilçesi olsaydı da makro ölçekte yatırımlar alıp, İstanbul-Bursa arasında daha etkin bir konumda olsaydı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber