Arazisini definecilerden korumak için zeytin dikti, mahkum oldu

Hatay'da bir vatandaş, arazisini define avcılarından korumak için zeytin ağacı diktiği gerekçesi ile 'sit alanına tarımsal müdahale'den 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2012 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hatay'da bir vatandaş, arazisini define avcılarından korumak için zeytin ağacı diktiği gerekçesi ile 'sit alanına tarımsal müdahale'den 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. 70 yıldır ailesine ait tapulu arazisini kullandığı için caza alan vatandaş, şimdi özel mülkündeki zeytin ağaçlarını uzaktan izliyor.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde yaşayan Süleyman Güç (56), 25 dönüm tapulu arazisinin 1'inci derece sit alanı kapsamına alınması nedeniyle mağdur oldu. Güç, 9 Eylül 1999 tarihinde Özsoğuksu köyünde kendilerine ait 25 dönümlük alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1'inci derece sit alanı ilan edildiğinin kendilerine tebliğ edildiğini söyledi. Ancak define avcılarından korumak istediği arazisine zeytin fidanı ektiği için 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gelişen süreç nedeniyle mağdur olduğunu söyleyen Süleyman Güç, 50-60 yıldır kendi ailesine ait araziye şimdi girmeye dahi korktuğunu kaydetti. Güç, ?Askerler arazini kazıyorlar önlem al dedi. Ben de zeytin fidanı diktim. Ama bu kez sit alanına müdahale ettiğim için devlet bana dava açtı. Ben hem kendi arazimi hem de sit alanı ilan edilen araziyi definecilerin talan etmesinden kurtardığımı düşünüyorum. Ama mahkeme hatalı olduğum kararına vardı. 5 yıl süre ile cezai her hangi bir hareketim olursa 18 ay hapis cezası çekeceğim. Şimdi kendi arazime dahi girmeye korkar oldum. 6-7 yıl önce diktiğim zeytinler kaçıncı hasat döneminde ama ben bu ürünlerimi dahi toplayamıyorum.? dedi.

DEVLET PARA VERMEDEN ARAZİYE ELKOYDU

Sit alanı ilan edilen arazisinin karşılığında devletten herhangi bir ücret alamadığını ifade eden Süleyman Güç şunları söyledi: ?Arazim Belediye sınırları içerisinde olmadığı için devlet bana istediğim yerden kendi arazime karşılık yeni arazi vermiyor. 'Önce git arazini belediye sınırları kapsamına al' diyorlar. Tapu kadastroya sordum 15 bin TL'den fazla masraf gidiyor. Aklım da param da buna yetmedi. Öyle kaldı. Uzaktan uzağa zeytin ağaçlarımı izler oldum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber