Ambulans helikopterler için karayolları kenarlarına 'heliportlar' yapılacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2012 23:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu, trafik kazalarına en kısa sürede müdahale edilmesi amacıyla, karayolları kenarlarında ambulans helikopterlerin inebileceği heliportlar yapılmasını kararlaştırdı. Ayrıca sürücü eğitimi ve sınav sistemi yeniden yapılandırılacak. Aday sürücülük uygulaması başlatılacak. Trafikte uyuşturucu ve keyif verici madde araması adli makamların iznine gerek olmaksızın yapılacak.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu kararları açıklandı. Yüksek Kurul toplantısında; trafik kazalarında meydana gelen ölümleri yüzde 50 oranında azaltmak için trafik eğitimi, denetimi, ulaşım altyapısı, mevzuat, ilk ve acil yardım hizmetleri alanlarını kapsayan 'Karayolu Trafik Güvenliği 10 Yıllık Eylem Planı'nın uygulamaya konulması kararlaştırıldı.

Eğitim alanında, Büyükşehir Belediyelerince 'Çocuk Trafik Eğitim Parkları'nın zorunlu olarak yapılması, sürücü eğitimi ve sınav sisteminin yeniden yapılandırılması, aday sürücülük uygulamasının başlatılması istendi. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 'Trafik Güvenliği Eğitim Merkezi' kurulması, üniversiteler bünyesinde yüksekokul, lisans ve lisansüstü eğitim programlarının açılması ve bu alanda eğitim görenlerin sektörde öncelikli olarak istihdamının sağlanması konularında karar alındı.

'ŞEHİRLERARASI YOLLARDA DA TRAFİK ELEKTRONİK DENETLENECEK'

Denetim alanında, şehiriçi yollarda olduğu gibi şehirlerarası karayollarında da trafik için elektronik denetim sistemi kurulacak ve yaygınlaştırılacak. Kurulda yeni denetim araç ve cihazlarının temini için Maliye Bakanlığından gerekli bütçenin sağlanması, hazırlanan fahri trafik müfettişliği listelerinin onaylanarak bu konudaki Yüksek Kurul yetkisinin bürokrasiyi azaltmak için valiliklere devredilmesi karara bağlandı.

Kurulda ulaşım altyapısı üzerinde de önemle duruldu. Kent ve ulaşım planlarının birbirine uyumlu olarak hazırlanması ve bu planlarda yaya ve bisiklet önceliğinin göz önünde bulundurulması, belediye ve ilgili kurumlarca trafik işaretlemelerinin standartlara uygun ve yeterli sayıda yapılması, şehiriçi ve şehirlerarasında güvenli yol tasarım ve standartlarının geliştirilerek uygulanması, akıllı ulaşım sistemlerinin yaygınlaştırılması, alt yapı çalışmalarında engelli vatandaşların ihtiyaçlarının da dikkate alınması kararlaştırıldı.

Yine bu kapsamda karayollarının inşası sırasında; maden ve mermer pasa malzemelerinin kullanılarak artıkların değerlendirilmesi, görüntü, gürültü ve hava kirliliğini engelleyici ağaçlandırma çalışması yapılması, hayvanların doğal yaşam alanları ile su havzalarını koruyacak önlemlerin alınması yönünde karar alındı.

Ayrıca, trafik kazalarına en kısa sürede müdahale edilmesi amacıyla, karayolları kenarlarında ambulans helikopterlerin inebileceği heliportların yapılması da kurulda alınan diğer bir karar oldu.

TRAFİKTE İZNE GEREK OLMADAN UYUŞTURUCU MADDE DENETİMİ YAPILACAK

Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulunda yasal düzenlemelerle ilgili olarak da bazı kararlar alındı. Kış aylarında meydana gelen kazaların önemli bir kısmı mevsime uygun olmayan lastiklerden kaynaklandığından, kış lastiği kullanımının mevsim ve bölge koşulları çerçevesinde zorunlu hale getirilmesi, eski model araçların trafikten çekilmesinin teşvik edilmesi, uyuşturucu ve keyif verici madde etkisinde araç kullanan sürücülerin, adli makamların iznine gerek olmaksızın güvenlik personeli tarafından denetiminin yapılması, görevli personelin görev sırasında maruz kaldıkları yaralanma ve sakatlık durumlarında mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması ve 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun günün şartlarına uygun şekilde güncellenmesi yönünde karar alındı.

Ayrıca Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulunun, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 4'üncü maddesi uyarınca 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren her 6 ayda bir yapılmasının usul haline getirilmesi ve konunun hassasiyetle takip edilmesi kararlaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber