Çorum Belediyesi'nden "Adil Candemir" paneli

Çorum Belediyesi tarafından "Adil Candemir'i Anma, Anlama ve Anlatma" konulu panel düzenlendi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2012 20:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turgut Özal İş Merkezi'nde gerçekleştirilen ve oturum Başkanlığı'nı Prof. Dr. Gazanfer Doğu'nun yaptığı panele konuşmacı olarak Satılmış Baykuş, FILA As Başkanı Ahmet Ayık, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi Tevfik Kış, Adil Candemir'in oğlu Cihan Candemir, Yrd. Doç. Dr. Celal Taşkıran ve Yrd. Doç. Dr. Beytullah Dönmez katıldı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Türk milletinin değerlerine sahip çıktıklarını ifade ederek "Türk milletinin adını altın harflerle yazdıran Çorumlu kahramanlarımızı unutmayacağız. Milletimizin değerleri olan Adil Candemir'leri, Tevfik Kış'ları, Nazmi Avluca'ları unutmayacağız. O değerlerimizi anlayacağız, anlatacağız ve yerel yönetimler olarak sahip çıkacağız" dedi.

Külcü, seçim öncesi Güreş Eğitim Merkezi'ni ziyaret ettiğini ve eksikleri tespit ederek güreş sporuna yapacağı katkıları anlattığını ve ziyarette kendisine iletilen en büyük sorunun yetişen gençlerin başka iller adına güreşmesi olduğunu vurgulayarak "Biz o gün yavrularımıza sahip çıkacağımız sözünü verdik. Belediyespor bünyesinde kurduğumuz güreş takımımız Çorum'un gururu Türkiye'nin gururu olmuştur. Güreşimiz adına temelini attığımız çalışmaların meyvelerini almaya başladık. Türkiye ve uluslararası alanlarda şampiyonlar çıkmaya başladı. Bu bizim en büyük gururumuz oluyor" diye konuştu.

Çorum'a Türkiye'nin en modern spor tesisini kazandıracaklarını anlatan Külcü, "Şu anda proje çalışmalarında son aşamaya gelen Güreş Eğitim Merkezi ve Sporcu Kamp merkezi çok yakın bir zamanda temelini atacağız ve 2 yıl gibi kısa bir sürede tamamlayacağız. Yapılacak tesisimiz Türkiye'nin en modern tesisi olacak" ifade etti.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker, de yaptığı konuşmada Türk güreşinin bundan sonraki süreçte dünya güreşinde zirvede olacağını kaydetti.

Çorum'un güreş merkezi olduğunu ifade eden Bekir Çeker, belediye başkanı Muzaffer Külcü'nün yapmayı planladığı Güreş Eğitim Merkezi ile Türk güreş camiasına ve Türk milletine büyük hizmet vermiş olacağını belirtti. Türk güreşine yıllarca hizmet eden ve sayısız başarılar kazandıran Adil Candemir'in anılarak, gençlere aktarılması çok önemli ve Türk güreşinin geleceğine ışık tutacak bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Gazanfer Doğu da ata sporu güreşin geleceğe aktarılmasının en önemli yolunun güreşte milli kahramanların, gençlere iyi anlatılmasından geçtiğini söyledi.

Prof. Dr. Gazanfer Doğu, Adil Candemir'in hayatını Türk güreşine adamış, yaşantısını güreş ile şekillendirmiş ve ideallerini gençlere aktarmaya çalışan eşsiz bir insan olduğunu kaydetti. Adil Candemir'in Türk güreşine sporcu ve antrenör olarak yıllarca hizmet etmiş ve sayısız başarılar kazandırdığını hatırlatan Doğu, "Adil Candemir, sadece güreş vermez güreşin akademik yanını da kullanarak güreş tarihine adını yazdırmış bir kahramandır. Adil Candemir, minder güreşinin tüm teknik ve taktiklerini yazarak güreşçilerin eline altın rehber vermiştir" dedi.

Polis Akademisi Öğretim üyelerinden Satılmış Baykış ve İnönü Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Celal Taşkıran, Türk Güreşine Sporcu ve Antrenör olarak yıllarca hizmet etmiş ve sayısız başarılar kazandırmış Adil Candemir'in hayatını anlattı.

Yrd. Doç. Dr. Beytullah Dönmez, güreşin taktiklerini dünyada en iyi bilen isim Adil Candemir'dir" dedi

Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Beytullah Dönmez ise Adil Candemir'in Akademik yönünü anlatarak, Candemir'in güreş tarihine ışık tutacak bir rehber olduğunu söyledi.

Güreşin teknik ve taktik boyutlarının bilimsel olarak ele alan ve güreşin akademik bir spor olarak yapılması için çalışan birisi olduğunu ifade eden Dönmez, "Adil Candemir, güreşin okullarda bilimsel veriler eşliğinde yapılması için çalışmıştır. İlk Güreş Eğitim Merkezlerinin açılmasını sağlayan isimdir. İlk olarak Çorum, Tokat ve Kahraman Maraş'ta Güreş Eğitim Merkezlerini açmış ve bu merkezlerde dünya çapında milli güreşçilerin yetiştirilmesine vesile olmuştur" dedi

Dünya ve Olimpiyat Güreş Şampiyonu Ahmet Ayık, güreşteki başarısının altında Adil Candemir'in disiplini ile verdiği eğitimin yattığını söyledi. Ünlü güreşçinin yalnızca güreş adına çalışma yapmadığını ifade eden Ahmet Ayık, "Adil Candemir hocamla çalıştım ve benim güreş yerimde önemli katkıları olan bir hocadır. O sadece güreşi değil insana hayat felsefesi veren ve hayatın her alanında nasıl başarı olabileceğini anlatan eşsiz bir insandı. Adil Candemir bizi bir öğrencisi değil evladı gibi görür ve bizim üzerimize titrerdi" şeklinde konuştu.

Avrupa Dünya ve Olimpiyat Güreş Şampiyonu Tevfik Kış ise Adil Candemir'i anlamanın yolunun Adil Candemir gibi olmaktan geçtiğini söyledi.

Eğer başarılı olmak isteniyorsa bunun yolunun çok çalışmak ve inanmak olduğunu anlatan Tevfik Kış, "Bir güreşçi şampiyon olmak istiyorsa şampiyonu yenmek zorunda onun için çok çalışmak ve çalışmanın yanında da ahlaklı, bilgili ve kararlı olmak gerekir. Adil Candemir olmak demek, tüm bunları içerisinde yer alır. Candemir hocamız bazen baba, bazen, kardeş, bazen arkadaş, iyi bir öğretmen, iyi bir güreşçi ve mücadeleci insan, tüm özellikleri ile gerçek milletimizin kahramanı" diye konuştu.

Adil Candemir ile ilgili anılarını da anlatan Tevfik Kış, Çorum Belediyesinin düzenlediği Adil Candemir'i Anma, Anlama ve Anlatma Panelinin her ile örnek olmasını istedi.

Milli Kahramanların ölmemesi için onları gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade eden Kış, "Kahramanlarımızı kaybetmek istemiyorsanız onlara sahip çıkın ve gelecek nesillere iyi aktarın. Bunun yolu da bu tür aktivitelerdir" dedi.

Adil Candemir'in oğlu Cihan Candemir de bir evlat gözüyle babası Adil Candemir'i anlattı. Babasının her zaman Türk güreşini düşünen ve güreş adına en iyisinin yapılması için mücadele eden bir insan olduğunu anlatan Cihan Candemir, "Babam güreşçileri bizden daha çok önem verirdi. Bizi ihmal etmez ama onlar içinde canını ortaya koyardı. Babam Türk güreşi adına unutulmaz işler yapmıştır." dedi.

Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen Adil Candemir'i Anma, Anlama ve Anlatma konulu paneli sonrası katılımcılara ve güreşe katkı sunanlara plaket ve teşekkür belgesi verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber