Emekli olan engelli vatandaş evinden oldu

Adana'da yoksul vatandaşlar için yaptırılan konutlardan verilen engelli Ahmet Pekyen, emekli olunca evinden oldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından cezaevine girdiğini ve işkence gördüğü için omurilik ve beyindeki zedelenmeye bağlı rahatsızlık geçirdiğini anlatan Ahmet Pekyen (58), bu nedenle yüzde 50 engelli raporu aldığını söyledi. Engeli nedeniyle hayatı boyunca düzenli çalışamadığını ancak bir ev sahibi olmak istediğini belirten Pekyen, "2009 yılında TOKİ tarafından yoksul vatandaşlar için Akkuyu'da 752 konut yaptırıldığını duydum. Bu konutlara engelli sınıfından başvuru yaptım. Başvuru sırasında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı benden sosyal güvencem olmadığına, üzerime ev olmadığına dair belge istedi. Bu belgeleri resmi kurumlardan alarak kendilerine götürdüm. Daha sonra kura çekimi yapıldı. Bana engelliler kontenjanından 1. sırada evin çıktığını duyurdular. Kürsüye çıktık, vali bey bizzat benim kimlik fotokopimi istedi, ben de verdim. Daha sonra evraklarımı vakfa götürmemi söylediler. Bir süre geçtikten sonra ben malulen emekli olmak için SGK'ya başvuru yapmıştım, bu da kabul edilerek malulen emekli oldum" dedi.

Daha sonra evle ilgili evrakları tamamlayarak vakfa gittiğinde evin verilmesinin iptal edildiğini öğrendiğini belirten Pekyen, "Vakıftaki görevli 'Sosyal güvenceniz var, siz ev alamazsınız' dedi. Bende ev çıktıktan sonra engelli olduğum için malulen emekli oldum. Ben malulen emekli maaşıyla zaten ev alamam. 500 TL bir maaş alıyorum. Verilmiş hak nasıl geri alınıyor anlamıyorum. Ben bu maaşla ev kirasını mı vereyim, çocuk mu okutayım, yoksa kendi tedavimi mi yaptırayım" diye konuştu. Pekyen, yaşadıkları bu olaydan sonra kendisini mağdur edenler hakkında dava açtığını söyledi.

Pekyen'in avukatı İsmail Hakkı Atal ise, müvekkiline çıkan evin geri alınmasının sosyal devlet anlayışına ters olduğunu belirterek, "Pekyen'e ev çıktığında TOKİ'nin belirtmiş olduğu bütün şartları taşıyor. Ancak ev çıktıktan sonra engelli olduğu için malulen emekli yapılmış. Şartlarda ev çıktıktan sonra sosyal güvencesi olursa diye bir şart yok. Sadece başvuru yapıldığı sırada sosyal güvencesi olmaması diyor. Bu nedenle verilen bu karar hukuka ve mantığa aykırı. Biz Adana'da açtığımız davaya 'bizim görevimiz' değil yanıtını aldık. Bu nedenle davayı Danıştay'a taşıdık. Ancak uzun süredir bekliyoruz" dedi.

Adana Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yapılan açıklamada ise şahsın sosyal güvencesi olduğu için konut alma şartlarına uygun olmadığından konutun iptal edildiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber