Havacılık sektörünün ara elemanları Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu'nda yetişiyor

Havacılık sektörünün ara elemanları, Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu, İş-Kur Kocaeli İl Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları arasında imzalanan protokol sayesinde Kocaeli'de yetişiyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Havacılık sektörünün ara elemanları, Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu, İş-Kur Kocaeli İl Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları arasında imzalanan protokol sayesinde Kocaeli'de yetişiyor. Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu'nda 800 saatlik Uçak Bakım Teknisyeni (motor- gövde) Meslek Kursu'na katılan adayların en az yüzde 50'si Türk Hava Yolları'nda çalışma şansı elde ediyor.

Kocaeli İş-Kur İl Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu, önümüzdeki bir kaç yıl içinde istihdam oranı artması beklenen havacılık sektörü için ara eleman yetiştiriyor. Üç kurum arasında imzalanan protokol çerçevesinde yüksekokulların ilgili bölümlerinden mezun olmuş gençler Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu'nun Arslanbey'deki Yerleşkesi'nde 300 saati ingilizce olmak üzere 4 ay süren 800 saatlik teknik bir eğitimden geçiyor. İşe gider gibi her gün okula giden kursiyerlere İş-Kur tarafından günlük 15 TL de para veriliyor. Sivil havacılık da eğitimini tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerler Türk Hava Yolları'nda 1,5 ay eğitim aldıktan sonra havacılık sektörünün bir mensubu oluyor. Sözleşme gereği en az yüzde 50 istihdam garantisi olan projede, işe alımlarda bugüne kadar yüzde 80 oranının altına inilmediği belirtildi.

Ocak ayından beri verilen eğitimlerde 25 kişiden oluşan iki grup sivil havacılıktaki süreci tamamlayıp Türk Hava Yolları'ndaki eğitime başladı. Türkiye'de sadece Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Kocaeli Üniversitesi'nde verilen eğitimden memnun kalan Türk Hava Yolları'nın talebi doğrultusunda önümüzdeki dönemlerde 250 kişiye daha eğitim verilmesi hedefleniyor.

Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Erhan Bütün, bu projeyle sektöre ara eleman yetiştirdiklerini belirterek şöyle konuştu: "Bildiğim kadarıyla sadece Nevşehir'de ve burada bu eğitim veriliyor. Arkadaşlarla 3 aydan beri beraberiz. Toplam 650 saatlik bir eğitim veriyoruz, daha sonra arkadaşlarımız bir buçuk ay THY'de iş başı eğitimi alacaklar. Yüzde 50 istihdam garantili bir kurs bu. Yabancı dil temelli bir eğitim veriyoruz. Aslında en önemli konu onları THY'nin istediği seviyeye gelmelerini sağlamak. İlk anlaşma 4 sınıf 100 öğrenci şimdi ise 10 sınıf 250 öğrenci şeklinde oldu."

Kurstan çok memnun olduklarını dile getiren kursiyerler aldıkları eğitim sayesinde uçaklar hakkında teknik bilginin yanı sıra pratik bilgiler de öğrendiklerini belirtti. Genellikle uçak teknisyenliği, makine, otomotiv ve elektrik bölümü mezunlarının başvurduğu kursa lise mezunları da başvurabiliyor. Kursa başvuru için ön koşullar ise İş-Kur'da işsizlik kaydı bulunması ve 18-31 yaşları arasında olmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber