Tarlalarda karasaban yeniden hayata döndü

Yıllar önce tarla sürmede kullanılan karasabanlar tarihe karışmasına rağmen, bazı vatandaşlar arazi şartlarından dolayı bazıları ise yakıt fiyatlarının artmasından dolayı tarlalarını karasabanla sürmeye devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskiye oranla tarlalarından daha az verim alan Bitlisli çiftçiler, bu günlerde yeniden karasabana ilgi göstermeye başladı. Mutki ilçesine bağlı Koyunlu Beldesi'nde çiftçiler kağnı arabasına bağladıkları öküzlerle tarlanın yolunu tutuyor. Mazot fiyatının yüksek olduğunu söyleyen köylüler, tarlaları öküzlerle sürmeye başlarken, ilkel yöntemlerle ekim yapmaya geri döndü.

Koyunlu Beldesi'nde yaşayan çiftçilerden Sabri Alaca, mazotun pahalı olması ve giderlerin çok olması sebebiyle tarlasını öküzlerle çift sürmeye başladıklarını anlattı. Alaca, şöyle konuştu: "Ben burada çift sürüyorum. Mazotun pahalı olması nedeniyle öküzlerle tarlamızı sürüyoruz. Öküzlerle tarla sürmek bize daha kolay geliyor. Traktörcüler çok pahalı sürüyor. Biz yapamıyoruz. Mazotun litresi neredeyse 4 lirayı buldu, traktörcüler ise tarlanın dönümünü 45 liradan sürüyor. Ben de öküzlerimle tarlamı kendime göre ekiyorum. Mazot bir düşüyor bir yükseliyor ama yükselmesi daha fazla oluyor, yüksek fiyatlar ve zam yüzünden traktörüm yok diye dededen kalan karasabanı öküzlere bağlayıp tarlamı sürüyorum. Bu meslek bize babadan, dededen kalma bir meslek, bu yüzden bize zor gelmiyor.?

Bitlis merkezde ikamet eden Samet Aycan da toprak sürümünde karasaban kullananlardan. Ancak çiftçi Aycan, yakıt fiyatlarından dolayı karasaban kullanmıyor. Arazisinin engebeli ve dağlık olmasından dolayı mecburen karasaban kullanmak zorunda olduğunu dile getiren Aycan, ?Bitlis arazisi dağlık ve çok engebeli, hiçbir motorlu taşıt buralarda toprağı işleyemez. Ancak öküzle ya da atla sürebilirsiniz. At ya da öküze karasaban bağlıyoruz. En engebeli ve dağlık arazide bile bu şekilde topraklarımızı rahatlıkla işleyebiliyoruz.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber